Самолетите Су-25 ще бъдат ремонтирани в България в завода „Авионамс“ (откупен обратно от държавата след фалита на КТБ – б.р.) и страната ни отправя покана към Русия в ускорени срокове руски инженери и специалисти да се включат в дейностите по ремонта. Това е заявила председателят на парламент Цвета Караянчева по време на срещата си с руския външен министър Сергей Лавров в Москва.

Сагата с ремонта на доставените по времето на СССР щурмови Су-25 продължава от няколко години, като последните опити пропаднаха, след като стана ясно, че избраната за целта беларуска фирма е с наложени европейски санкции и няма как машините временно да бъдат изнесени в бившата съветска република за ремонт.

Става дума за проект за десетки милиони лева, който има и противници сред тези, които смятат, че не трябва да се инвестира в старата съветска техника.

„Смятаме, че Русия има своето важно място в международния диалог и България като член на Европейския съюз и НАТО може да бъде мост за добри и конструктивни отношения между Русия и тези две организации”, е цитирана да коментира Караянчева в официалното съобщение.

Коментар на Лавров по военните въпроси отсъства в пресинформацията, но той подчертава, че би било добре този тип срещи да продължат: „Очакваме и министър Захариева да посети страната ни, посочи той. Не трябва да има пречки в отношенията ни, ние сме традиционно близки народи”.