Според оценки на руската делегация преговорите с Украйна вървят трудно, но има известна надежда за постигане на компромис, заяви външният министър на Русия Сергей Лавров, цитиран от ТАСС, предаде БТА.

Същата оценка дават и някои украински преговарящи, включително служители в офиса на президента Володимир Зеленски, добави той в интервю за руската телевизия РБК.

Коментирайки изказвания на украинската страна за хода на разговорите, Лавров прикани да се даде възможност на преговарящите да работят в по-спокойна обстановка, без "нагнетяване на поредната истерия".

„Русия е готова за подобни контакти и в бъдеще, но трябва да се знае каква е добавената стойност от тях“, посочи той.

Според Лавров на срещата между него и украинския му колега Дмитро Кулеба в Анталия на 10 март Кулеба не е представил „никакви нови идеи“.

"Всичко това бе изложено доста агресивно, но реакцията на Северноатлантическия алианс, в който все пак има още здравомислещи хора, явно е охладила този плам", коментира руският външен министър неотдавнашните призиви на Зеленски НАТО да затвори небето над Украйна и да започне да воюва за Украйна.

"Ясно е, че Украйна не е член на НАТО, разбираме това. С години слушахме за отворени врати, но вече чуваме, че няма да влезем там. Това е истината и тя трябва да се признае", каза вчера Зеленски.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!