Като диалог между глухир така можем да обобщим днешната дългоочаквана среща на външните министри на Русия и Украйна. Лавров и Кулеба са изложили познатите им позиции, но за първи път на толкова високо ниво. Според турския им колега въпреки тежките разговори никой не си е позволил да повиши тон. Резултат обаче за съжаление няма.

След двучасови разговори външният министър на Украйна Дмитро Кулеба заяви, че няма споразумение за прекратяване на огъня - дори за 24 часа, а исканията за хуманитарен коридор от Мариупол са останали без отговор.

Той намекна, че решенията за това зависят от руския президент.

„Украйна не се е предала и няма да се предаде. Готови сме на дипломация. Но докато такова решение няма, ние ще продължаваме да се жертваме и да защитаваме народа си от руската агресия“, поясни Кулеба.

Руският първи дипломат Сергей Лавров обяви, че Москва не иска ядрена война и че също се стреми към прекратяване на конфликта. Лавров представи и тезата си за вчерашната бомбардировка срещу детска болница в Мариупол - според Кремъл заведението е било превърнато в база на украинските крайнодесни националисти.

„Що се отнася до чуждестранните доставки на оръжия за Украйна  поведението на западните ни колеги е изключително опасно. В чии ръце ще попаднат по-късно тези смъртоносни оръжия, питаме Европейския съюз“, заяви той.

Иначе Русия няма намерение да напада други страни, отговори на въпрос Лавров, но заяви и че Русия не е нападнала Украйна.

Първите дипломати на двете страни са засегнали и въпроса за бъдеща лидерска среща между президентите Зеленски и Путин. Според Москва обаче тя трябва да стъпи върху напредък по конкретни въпроси.

„Никой не е очаквал чудеса от тази среща. Няма как всички проблеми да се решат отведнъж, но поставихме някакво начало“, заяви външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу.

Домакинът Турция, който искаше да се поздрави с успех, изрази надежда, че диалогът между двете страни ще продължи в Беларус.

Турция призова в последващите разговори да се вземат предвид тревогите и на двете страни. Анкара не затвори въздушното си пространство за руските самолети, но пък ограничи преминаването на руските кораби през Босфора и Дарданелите и изпраща военни дронове на Киев – позиция, която представя като своеобразен неутралитет.