Украйна разбира, че не е член на НАТО и затова се нуждае от надеждни гаранции за своята сигурност, заяви украинският президент Володимир Зеленски на среща на лидерите на страните от Обединените експедиционни сили (ОЕС), която се проведе в Лондон, предаде "Укринформ".

"Ясно е, че Украйна не е член на НАТО. Разбираме това. С години слушахме за отворени врати, но вече чуваме, че няма да влезем там. Това е истината и тя трябва да се признае", каза Зеленски във видео обръщение към лидерите на страните от ОЕС. Тези сили бяха създадени през 2014 г. под командването на Обединеното кралство. В тях участват Дания, Исландия, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Финландия, Швеция и Естония, които периодично провеждат съвместни военни учения. 

"Радвам се, че нашият народ започва да разбира това и разчита само на себе си, а също и на партньорите, които ни помагат. Украйна сега не претендира за активиране на член 5 от Договора на НАТО. Ние разбираме, че не сме в Алианса", заяви Зеленски. 

Той посочи, че руското нахлуване в Украйна е разрушило устоите както на сигурността в региона, така и на международната сигурност. НАТО е поставила под въпрос доверието към себе си, каза още украинският лидер.

Според украинския президент някои страни членки на Алианса „просто са хипнотизирани“ от агресията на Русия и се опасяват от избухването на Трета световна война, в случай че затворят небето над Украйна. Въпреки това той отбеляза, че украинските власти са предложили на международните си партньори начин, по който украинците самостоятелно да защитят своето небе и населението на страната, отбелязва агенция "Укринформ", цитирана от БТА.

Европа трябва да предпази собствената си сигурност, като помогне на Украйна да се защити от Русия, каза още украинският президент, цитиран от Ройтерс.

"Ние всички сме мишени на Русия и всичко ще тръгне срещу Европа, ако Украйна не устои. Така че бих искал от вас да си помогнете, като помогнете на нас", каза Зеленски пред лидерите. "Знаете какви оръжия ни трябват... без вашата подкрепа ще бъде много трудно. Благодарен съм, но искам да кажа, че се нуждаем от още...", каза Зеленски.