Екстремно време донесе лавини, бури, силни ветрове и свлачища в Италия и Франция. 16-годишно момче загина, след като беше ударено от лавина, докато кара ски извън пистата в италианския регион Южен Тирол, съобщи The Guardian.

Опасността от лавини там е трето ниво или „значително“ по Европейската скала за лавинна опасност. Това е втори случай на загинал при лавина в региона през последните дни.

 

 

Лавини блокираха и тунел в долината Аоста, алпийския регион близо до френската граница, Повече от 6000 души от три села са изолирани от неделя.

Гръмотевични бури и ветрове със скорост над 100 км/ч предизвикаха свлачища в района на Лигурия на северозападното крайбрежие на Италия. Торнадо удари пристанищния град Савона, а в Капо Меле бяха регистрирани вълни, високи повече от четири метра.

Наводнения и бури връхлетяха района на Алесандрия в Пиемонт и южните региони на Италия. В Сардиния дори падна сняг върху планинската верига Дженардженту. Няколко италиански региона остават в режим на средна или висока степен на тревога, тъй като през следващите дни се очаква по-екстремно време.

Силният сняг през уикенда прекъсна достъпа до няколко алпийски курорта в югоизточна Франция, където имаше съобщения за 50 см снеговалеж за няколко часа през нощта. 

В един от най-натоварените периоди от годината за френските ски курорти синоптиците предупредиха за висок риск от лавини в Алпите.На особен риск е изложен планинският район по протежение на италианската граница.

От другата страна на Франция, в Бретан ветрове със скорост до 80 км/ч и проливен дъжд доведоха до наводнения. Екстремното време идва след необичайно топъл и сух февруари в цяла Европа.