Латвия и Литва отхвърлиха идеята за референдум за присъединяване към еврозоната, след като Полша спомена за такава възможност, която според двете балтийски страни може да провали "една стратегическа цел".

Следвайки пътя на съседна Естония, която прие еврото през януари 2011 г., Латвия цели да влезе в еврозоната през януари 2014 година. Литва пък се надява да приеме единната европейска валута през 2015-а, въпреки скептичното мнение на обществеността, според последните проучвания.

"Мисля, че този въпрос трябва да се реши не от народа, а от истински ръководители," посочи латвийският министър на финансите Андрис Вилкс, който се срещна с литовския си колега Римантас Шаджус и с естонския - Юрген Лиги във Вилнюс.

Балтийските граждани вече са приели преминаването към общата европейска валута, като са дали одобрението си страните им да влязат в ЕС преди 10 години След приемането на еврото, ще станем по-видими за инвеститорите, посочи Шаджус.

Литовският лит и латвийският лат имат фиксиран курс към еврото от над 10 години за разлика от Полша, отбелязва Франс прес.

Изявленията на министрите бяха направени, след като финансовият министър на Полша Ян Ростовски допусна идеята за референдум за влизането в еврозоната, за който настоява опозиционната евроскептична полска десница.