Австрия е готова да организира производството на руски и китайски ваксини срещу коронавирус на нейна територия, ако бъдат одобрени от Европейския съюз, заяви канцлерът Себастиан Курц в интервю за вестник „Велт ам Сонтаг“.

"Австрия задължително ще се постарае да осигури производствените мощности на подходящи местни компании за производство на руски или китайски ваксини. Както и за производители от други страни", казва Курц.

Австрийският канцлер също така подчертава, че при въпроса за ваксините основното е тяхната „ефективност, безопасност и достъпност“, а не воденето на „геополитически битки“ заради тях.

На въпрос дали самият той би се ваксинирал със „Спутник V“, Курц отговаря, че би го направил, ако препаратът бъде одобрен от Европейската агенция по лекарствата.

По-рано австрийският канцлер заяви, че Европейската медицинска агенция ще трябва да разгледа заявленията за регистрация в ЕС на руски и китайски ваксини срещу коронавирус, както и че не трябва да има "геополитически табута" по този въпрос.