Десетки убити в протестите в Казахстан, които започнаха заради високите цени на горивата. Русия изпрати военни миротворци. 

Нови сблъсъци между протестиращите и силите на реда избухнаха тази сутрин в Алмати. Бронетранспортьори и военни навлязоха на главния площад. Световните агенции съобщиха и за стрелба.

По-късно властите официално обявиха, че са провели антитеростична операция и са елиминирани десетки протестиращи.

По данни на здравните власти в Казахстан от началото на протестите са ранени над 1000 души, а 400 са на лечение в болница.

За пълен хаос в столицата Нур Султан и най-големия град Алмати съобщава специално за bTV политологът Вахит Ниязов.

„Хората виждат от прозорците си въоръжени и агресивни млади хора. Убийства и агресия от страна на протестиращите няма, но хората се страхуват за живота и имуществото си, защото непрекъснато се опожаряват коли, бият. Хората не могат да обменят пари или да изтеглят средства от банкомат и стоят без храна и вода. Няма ток, телефони“, разказа политологът.

Скандирания "Върви си, старче" разкриват политическата страна на протестите, пламнали заради удвоените цени на пропан-бутана. В отговор президентът уволни своя предшественик Нурсултан Назърбаев от заемания от него ключов пост. 

Президентът на Казахстан определи протестиращите като "международни терористи" и поиска външна помощ от Организацията на договора за колективна сигурност. „Това не е заплаха, а нарушаване целостта на държавата. И преди всичко е атака срещу нашите граждани, които ме призоваха за незабавна защита“, заяви президентът.

Организацията на договора за колективна сигурност е военен съюз, който включва Русия, Беларус, Армения, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан.

Руските миротворци тази сутрин започнаха мисията, а няколко големи авиокомпании отмениха полетите си до Казахстан.

Снимка: EPA

Междувременно и Беларус обяви, че е готова да предостави помощ на Казахстан и ще изпълни изцяло своите ангажименти като съюзник. Беларуското външно министерство определи събитията в страната като опит за преврат.

"Фактически става дума за опит за насилствен преврат и смяна на властта в Казахстан. Изцяло подкрепяме усилията на казахстанското ръководство за прекратяване на безредиците и мародерството, възстановяване на нормалния живот в страната", се казва в изявление на беларуската дипломация.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!