„Красотата, науката и изкуството винаги ще триумфират“, пише световноизвестният артист с български произход Христо Явашев – Кристо в писмо през 1958 г. Един от най-бележитите хора на изкуството в цял свят ни напусна на 84 години.

Монументалното изкуство на Кристо и съпругата му Жан-Клод удивлява милиони хора по цял свят още от края на 50-те години на миналия век.

Мащабните инсталации стават запазена марка за творчеството на артиста, като най-известни негови творби са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж.

Опакованият Райхстаг
Снимка: Wikimedia Commons

Проектите му променя околната среда и според реномирания уебсайт „Артфорум“ „променят представите за екологично изкуство и създаването на изкуство въобще“.

Опакованият мост "Пон ньоф"
Снимка: Wikimedia Commons

През годините в различни интервюта Кристо е разсъждавал върху мащабите на произведенията си. „Хората казват, че работата ни с Жан-Клод е монументална, защото е изкуство, но човешките същества правят толкова по-големи неща. Строят огромни летища, магистрали, дълги стотици километри – много, много по-големи неща от това, което ние създаваме“, казва той.

Завеса в долината, Колорадо
Снимка: Wikimedia Commons

Кристо е избягвал прекомерното тълкуване на работата си. Той винаги набляга, че творбите са напълно безцелни, с изключение на желанието да разкрие трансформиращата сила на красотата на възможно най-много хора.

The Gates, Ню Йорк
Снимка: Wikimedia Commons

„Нашата работа е писък на свободата. А свободата е от първостепенно значение за всеки артист“, казва Кристо в друго интервю.

Плаващите кейове, Италия
Снимка: Getty Images

„Всичките ни проекти са невероятни експедиции. Историята на всеки проект е уникална. Произведенията нямат прецедент. Ние сигурно сме единствените артисти в света, които имат книга от 2000 страници за произведение на изкуството, което не съществува. Но по този начин проектите ни разкриват своята същност“, казва Кристо.

Снимка: Getty Images

Един от най-известните му проекти през последните години бяха „Плаващите кейове“. Подобно на всички останали негови проекти, за краткото си съществуване инсталацията успя да привлече над 1,2 млн. посетители. Проектът свързваше италианския град Сулцано, на брега на Изео, с големия остров Монте Изола, което е насред езерото, чрез плаващи пътеки. Така Кристо позволи на милиони хора да ходят по водата.

Плаващите кейове, Италия
Снимка: Getty Images

Последният му планиран проект беше опаковането на Триумфалната арка в Париж през 2020 г., но заради глобалната пандемия от коронавирус Кристо бе принуден да го отложи с година.

Снимка: Getty Images

„За да запазим тази абсолютна свобода, ние не можем да бъдем задължени на никого“, казва Кристо в друго интервю.