Световноизвестният скулптор Христо Явашев – Кристо почина вчера. Това съобщиха негови сътрудници от страницата му във „Фейсбук“. Според съобщението, той е издъхнал от естествена смърт, на 84-годишна възраст. 

Един от последните проекти на твореца, който обаче остана недовършен, беше опаковането на Триумфалната арка в Париж. 

Смъртта на артиста е първа новина във френските медии. Опаковането на Триумфалната арка трябваше да бъде най-голямото културно събитие за 2020 г. Откриването на проекта беше предвидено за април тази година. 

Пречка пред проекта беше и една малка екологична организация, която се занимава със защитата на определен вид птици. Оказва се, че тези пернати гнездят само веднъж в годината – през месец април и точно но Триумфалната арка. Така проектът поставяше под въпрос съществуването на животинския вид. 

Новата дата беше насрочена за септември 2020 г, но пандемията от коронавирус го отложи за есента на 2021 г. Реализацията на този проект трябваше да е съпътствана от грандиозна изложба в Центъра за модерно изкуство в Париж.   

Един от най-известните проекти на Кристо през последните години бяха „Плаващите кейове“. За краткото си съществувание, инсталацията успя да привлече над 1,2 млн. посетители. Именно за него разказа Петя Дикова в „bTV Репортерите“.