Излезлият от контрол космически кораб "Прогрес М-27М" ще изгори в плътните слоеве на атмосферата на Земята между 00:45 и 6:36 часа московско (и българско, бел ред.) време на 8 май. Това показват данните на руската космическа агенция "Роскосмос".

Космическият кораб ще изгори в плътните слоеве на атмосферата и само отделни фрагменти от конструкцията може да достигнат повърхността на планетата, се казва в съобщение на пресслужбата на ведомството.

Руският товарен космически кораб "Прогрес М-27М" беше изведен в орбита на 28 април от космодрума Байконур. Той трябваше да закара на МКС около 2,5 тона полезен товар като гориво, вода, въздух и научна апаратура.

Веднага след отделянето на кораба от ракетата носител "Союз-2.1а" обаче започна да постъпва информация, че антените не са се отворили и корабът се е оказал неуправляем. Той се върти с голяма скорост и неконтролируемо около оста си.

Вероятно е станала експлозия при отделянето от третата степен. Тя не само е нанесла щети на апарата, но и е пробила горивната система на двигателите, поради което той не подлежи на управление и маневри.

От този момент той започна да губи височина и тази нощ ще навлезе в плътните слоеве на атмосферата и ще изгори. Предварителните данни са това да стане в района на Атлантическия океан край южните африкански брегове.