Консенсус сред евролидерите за бюджета на ЕС след петдневния маратон и тежките преговори в Брюксел. Беше постигнато споразумение за Многогодишната финансова рамка на Европейския съюз между 2021 г. и 2027 г.

Снимка: btvnovinite.bg

Евролидерите се разбраха и за пакета за възстановяване и растеж на икономиките след пандемията. Той беше кръстен от председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен „Следващо поколение ЕС“.

Така бяха разпределиха колосалните 1 трилион 824 милиарда евро.

Какво ще получи България?

До 2027 г. България ще получи 29 млрд. евро - с 1 млрд. евро повече спрямо предния бюджет, обяви премиерът Бойко Борисов. Общият размер на безвъзмездното финансиране е 24 милиарда и 385 милиона евро.

Допълнително страната ни ще има достъп до изключително изгодно заемно финансиране в размер на 4 милиарда 549 млн. евро.

За преодоляване на различията между Източна и Западна Европа до 2027 г. страната ни ще получи 9 милиарда евро или с 800 милиона евро повече.

Снимка: btvnovinite.bg

По икономическия пакет  „Следващо поколение ЕС“ България ще има достъп до 7 милиарда и 700 млн. евро грантове.

С тях ще се финансират проекти за реформи и възстановяване на икономиката след COVID-19 кризата, както и за постигането на устойчива, дигитализирана и ниско въглеродна икономика. 

Как ще се разпределят парите?

Премиерът Борисов подчерта, че страната ни е една от малкото, които ще получат повече средства. За първи път страните заедно заемат пари от капиталовите пазари и заедно ще гарантират за тях.

Снимка: btvnovinite.bg

Затова т.нар „Пестелива четворка“ - Нидерландия, Австрия, Швеция, Дания и отчасти Финландия настояваха за допълнителен контрол - освен от Еврокомисията, националните планове ще бъдат одобрявани и от всички държави-членки.

Парите за справяне с кризата след пандемията се разпределят на базата на дългосрочната безработица и спада на БВП на всяка от страните.

Снимка: btvnovinite.bg

Богатите държави извоюваха по-високи отстъпки във вноските си към евробюджета, a върховенството на закона за първи път се обвързва с получаването на средства.

Как ще ги разпределя България?

В София вицепремиерът Томислав Дончев определи договореното за България като безспорен успех. И даде пример как сега ще се прекрати практиката 5000 фирми да пишат проекти и от тях 700 да получат финансиране.

Правителството ще изготви план за усвояването на европарите и след това ще организира кръгли маси и работни срещи, на които ще се обсъдят как ще бъдат разпределени.

Снимка: btvnovinite.bg

Документите за получаване на средствата ще се изготвят от фирмите в следващите 6 месеца, а парите ще се отпускат от следващото правителство.