След тежки 4-дневни преговори, Европейският съвет постигна споразумение за бюджета на ЕС до 2027 г. Той ще бъде 1,074 трилиона евро, а към него се прибавя фонд от 750 милиарда евро за икономическо възстановяване, от тях като грантове ще бъдат отпуснати 390 млрд. евро, а като заеми – 360 млрд. евро. 

За България са предвидени близо 29 млрд. евро. Премиерът Бойко Борисов подчерта, че страната ни е една от малкото, които ще получат повече средства или с около 1 млрд. повече в сравнение с предходния бюджетен период.  

За първи път в историята европейският бюджет е свързан с опазването на природата и законността, за първи път осигуряваме обща подкрепа за европейската икономика, заяви след края на заседанието председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от БТА.

Бюджетът ще съдържа фонд от 750 млрд. евро за икономическо възстановяване, поясни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. 

Постигната е договореност за обвързване на отпускането на бюджетни средства със състоянието на върховенството на закона, потвърдиха двамата председатели.