Европейските лидери, които се опитват да изработят план за възстановяване от кризата с коронавируса, навлязоха в четвърти извънреден ден на дискусии. 

Остават дълбоки противоречия около финансовата помощ за възстановяване от пандемията. Някои от страните членки смятат, че предложеният пакет от 750 милиарда евро е твърде голям и трябва да бъде даден като заеми, а не като безвъзмездна помощ. 

Според Австрия трябва да се измине още път, а унгарският премиер Виктор Орбан нападна нидерландския си колега Марк Рюте, че обвързва финансовата помощ с политически въпроси. 

“Все още съм оптимист, че можем да намерим решение. Мисля, че е възможно да имаме резултат на тази среща, но, да, въпреки че е вече третият ден, все още има да се измине дълъг път”, коментира австрийският канцлер Себастиан Курц.

“Не знам каква лична причина има нидерландския премиер да мрази мен или Унгария, но той ни напада много ожесточено и давам да се разбере, че тъй като Унгария, по неговото мнение, не спазва закона, трябва да бъде наказана финансово”, заяви пък Орбан.

Лидерите на 27-те ще седнат отново на масата в опит да изгладят противоречията си в каква степен страните членки на Съюза да бъдат подпомогнати със заеми или с безвъзмездно финансиране.  

"Остават още въпроси за изясняване, като постигнахме напредък по правилата на функциониране на Фонда за възстановяване. Имаме напредък и в усилията за постигане на съгласие за общия обем на Фонда и за обема на субсидиите – знаете, това е най-чувствителната тема през последните дни", каза президентът на Франция Еманюел Макрон. 

Третият ден на преговорите съвпадна с рекорден ръст на дневните инфекции в световен план. Според Световната здравна организация броят на заразените се е повишил с близо 260 000 в рамките на 24 часа.