Продължавам да считам, че ЕС трябва да има общ медицински протокол и да се концентрираме в следващите шест месеца, където ще бъде най-тежко.

Това каза премиерът Бойко Борисов преди днешната среща с евролидерите в Брюксел.

Трети ден продължават тежките преговори между европейските лидери за бюджета на ЕС и разпределянето на парите за справяне с кризата, причинена от коронавиурса. Общо съгласие все още няма.

„Безкрайни дни, дълги нощи, много срещи. Категорично подкрепих снощи колегите, които са за върховенството на закона. Разбира се трябва да се отчитат и страховете на някои държави членки като Словения, например“, коментира Борисов.

„Надявам се да се намери компромисът, за да вървим към многогодишната финансова рамка. Отделните стълбове са изключително важни. Пандемията върлува със страшна сила. Всички казват, че есента ще бъде тежка. Надявам се да излезем единни и силни и да се справим с предизвикателствата, които и в момента действат. Надявам се днес да успеем“, заяви премиерът.

„България предлага и подкрепя позиция за намаляването на грантовете с 50 млрд. евро за сметка на увеличаване на заемите 50 млрд. евро. Няма да има нито една доволна държава, тъй като парите, които се отпускат, са по-малко“, каза още Борисов

„Аз подкрепям пестеливата четворка, защото нашата политика винаги е била да харчим колкото изкарваме и да слагаме парите там, където има развитие – инфраструктура, чист въздух, високи технологии“, отбеляза премиерът.

Министър-председателят настоя да се направи и публична кръгла маса на медици, които да обясняват на обществото ситуацията с коронавируса.

„Много ни упрекват за твърдите мерки в началото. Бяхме най-добрите в Европа, сега сме последни, само Швеция е пред нас. Една след една държавите ни слагат в червените зони“, посочи още Борисов.