Целта е „практически да сме в състояние да финансираме всеки заявил, или всеки, който има право, бързо, на място, без никаква преценка – обективна или субективна, без никакъв корупционен риск – когато всички ще получат пари, няма риск от корупция, тогава няма избрани и неизбрани“, заяви вицепремиерът Томислав  Дончев в парламента по повод на изразходването на средствата, предвидени в бюджета на ЕС и пакета "Следващо поколение"  за нашата страна. 

Това стана броени минути след като депутатите отхвърлиха петия пореден вот на недоверие срещу третия кабинет на Бойко Борисов, докато отвън протестираха недоволни от политиките на правителството.

Според Дончев вотът не е минал, защото не отговаря на политическата логика да има избори само 2 месеца преди редовните. Вицепремиерът отбеляза, че правителството има да свърши още много работа.

„Когато говорим за пари, размерът има значение“

През следващите 7 години нашата държава ще получи близо 29 милиарда финансиране от ЕС, съобщи рано тази сутрин премиерът Бойко Борисов от Брюксел, а вицепремиерът Томислав Дончев направи подробна разбивка на средствата и как ще бъдат използване пред журналисти в парламента.

„Средства за развитие на селските райони са малко над 2 милиарда. Големият инструмент – за „Възстановяване и устойчивост“, е 6 милиарда и 217 милиона евро. Те ще бъдат разходвани именно като средство за справяне с кризата, като мощен бустер, който ще даде допълнителни шансове на европейската икономика. 239 милиона получаваме по „Миграция и сигурност. Почти 56 милиона средства заради извеждането от експлоатация на блоковете от АЕЦ „Козлодуй“, обобщи Дончев.

Инструментът React EU е в размер на 658 млн. евро. Това е най-бързият инструмент, който ще бъде достъпен в рамките на тази година, каза вицепремиерът.

Общият размер на безвъзмездното финансиране е 24 милиарда и 385 милиона. Допълнително страната ни ще има достъп до изключително изгодно заемно финансиране  в размер на 4 милиарда 549 милиона евро. „Това, разбира се, ако преценим, че имам нужда и искаме“, заяви Дончев.

"Когато говорим за пари, размерът има значение", заключи Дончев.

Прозрачност при разпределянето на средствата до максимален брой бенефициенти

„Всичко това ще минава през нормативна база, институционална база от управляващите органи на оперативните програми, така че тези пари ще стигнат там където трябва максимално бързо“, каза Дончев.

Средствата по новия инструмент инструмент "Европа от следващо поколение" трябва да бъдат насочени освен за укрепване на здравната система, допълнителни социални мерки за справяне с кризата и за допълнителни помощи за бизнеса, които да бъдат организирани по различен ред. 

Трябва да има схеми, които да стигат до огромна част от бизнеса, а не 5000 фирми да правят проекти, от които да се избират само 700, смята Дончев.

Целенасочено инвестиране в иновации

На първо място трябва да се справим с последствията от кризата с коронавируса и това трябва да стане в рамките на следващата половин година, смята Дончев.

Дори ще опитаме да започнем някои от проектите да бъдат стартиране с национално финансиране и след това реинфорсирани с този инструмент - REACT-EU, който влиза в Пакета „Следващо поколение ЕС“, каза вицепремиерът. 

Снимка: btvnovinite.bg

От новия инструмент имаме шанс да финансираме целенасочено, за да не потъне това финансиране като вода в пясъка, каза Дончев и отбеляза, че „трябва да се постараем този шанс да не бъде пропилян“.

Важна е дигитализацията на бизнеса и програмата за енергийна ефективност са също приоритетни, като „целта е да не остане семейство без топлоизолирана къща“.

Машинно гласуване, но не сега

Сред приоритетите е и въвеждане на машинно и форма на дистанционно гласуване, но това няма да е възможно за следващите избори, тъй като нито са поръчани необходимите машини, а и трябва да се направят законодателни промени в Избирателния кодекс. Около 6-7 месеца са необходими, за да бъдат доставени машини, изчисли Дончев.

„Съжалявам, че нямам формат да си говоря с протестиращите"

Вицепремиерът коментира и протестите през последните 13 дни срещу третото правителство на Бойко Борисов.

„Аз съм протестирал повече от тях и имам по-богат от техния протестен опит. За да е смислен един протест, той трябва да промени нещо. Съжалявам, че нямам формат да си говоря с тези хора“, заяви Дончев.