Средствата за България в новия бюджет и пакета "Следващо поколение" на ЕС са близо 29 милиарда евро, обяви премиерът Бойко Борисов в профила си във „Фейсбук“, малко след като стана ясно, че евролидерите са постигнали споразумение за новата многогодишна финансова рамка на общността по време на срещата на върха в Брюксел.

Това е голям успех за нашата страна, тъй като България получава повече пари за новия период в сравнение с предишния и това при положение, че на ниво ЕС новата финансова рамка е с 62 милиарда по-малко от предишния бюджет, заяви Борисов, който отбеляза, че до 2027 г. ще получим близо 1 милиард евро повече, отколкото през настоящия период.

200 милиона евро от договорените пари за нашата страна са специално за изоставащите райони, което е отбелязано в т. 67 на споразумението за новата многогодишна финансова рамка. 9 милиарда евро ще са средствата за кохезионната политика, което е с 800 милиона евро повече от настоящето, разкри премиерът и отбеляза, че това е „изключително важно за постигането на основните ни цели – конкурентоспособност, растеж и заетост“.

Средствата по фонда за справедлив преход за нашата страна са 500 милиона евро, а за "Миграция и сигурност" - 200 милиона.

България ще може да разчита на 7,7 милиарда евро грант по пакета "Следващо поколение ЕС", от които основната част в размера на 6 милиарда са по Механизма за възстановяване и устойчивост, които трябва да бъдат предназначени за преодоляване на кризата и за постигане на устойчива и въглеродно неутрална икономика, обясни Борисов.

В допълнение към средствата за кохезионна политика от МФР, България ще получи и над 650 млн евро по Инструмента REACT-EU, който влиза в пакета „Следващо поколение ЕС“. Те са предвидени за преодоляване на социално-икономическите последици от кризата. В допълнение към средствата предвидени за нашата страна по Фонда за справедлив преход по МФР, в Пакета „Следващо поколение ЕС“ така са включени и над 600 млн евро за България.

За следващите 7 години ЕС ще може да мобилизира общо 1 трилион и 824 милиарда евро, а най-голямата пречка пред приемането на новия бюджет и пакета "Следващо поколение" е било съотношението между грантове и заеми. Грантовете паднаха на 390 милиарда, а заемите ще са на стойност 360 милиарда, обобщи постигнатото споразумение Борисов и отбеляза, че договорката е била много трудна, а лично той е подобрил рекорда си по изпити кафета.