Започва амбициозен проект за промяна на Европа. В продължение на година всеки европейски гражданин може да даде мнението си за начина, по който се взимат решения в Съюза.

Според социологическо проучване на „Евробарометър“ 92% от европейците желаят да имат роля при взимането на решения в Съюза.

Поне на теория, това трябва да е целта на Конференцията за бъдещето на Европа, а не да чуем какво мислят институциите в Брюксел.

Четири групи ще обсъждат предложенията, разделени са по теми:

  • Права, върховенство на закона, демокрация;
  • Климатични промени;
  • Социална справедливост;
  • Роля на ЕС в света и миграция.
Снимка: bTV

Не е изключено да се премахне изискването за единодушие при взимане на важни решения в ЕС. В момента всяка една страна може да наложи вето и да блокира сериозно ключови стъпки за Европа.

"Слаби сме на международната сцена, заради изискването за единодушие. Не можем да прокараме важни социални политики, отново заради необходимото единодушие при важни решения", заяви Ги Верхофстад, съпредседател на конференцията за бъдещето на Европа.

Всеки европейски гражданин има на разположение една година, за да предлага идеи за промяна на Европа в специално създаден многоезиков портал. Така ще постъпят и тези, които днес останаха извън сградата на Европарламента. 

"Гражданите, които участват в дебатите, бяха избрани в последния момент. Пълна катастрофа откъм организация. Целта беше упражнение по демокрация, което да сближи гражданите и институциите. Е, точно обратното става", смята студентката Офели.

Конференцията за бъдещето на Европа ще продължи до пролетта на 2022 година. В нея участват евродепутати, депутати от националните парламенти, европейските институции и граждански организации.

Има и възможни рискове при опита за приобщаване на европейските граждани към взимащите решения. Един от тях е платформата за идеи да се превърне в сцена за дезинформация, което пък може още повече да отдалечи гражданите от институциите.