Данните за избирателната активност при гласуването за учредително събрание на Венецуела са фалшифицирани с поне 1 млн. гласа, заяви компанията „СмартМатик”, цитирана от Франс прес и Ройтерс.

„СмартМатик”, която осигурява технология за електронно гласуване за избори по цял свят, работи по венецуелската система за гласуване от 2004 г.

„Знаем, без всякакво съмнение, че данните за активността на неотдавнашните избори за Учредително събрание са били манипулирани”, заяви на пресконференция в Лондон изпълнителният директор на компанията Антонио Мухика.

Той обаче не отговори пряко дали манипулацията на избирателната активност променя резултатите от изборите.

В съответствие с досегашната конституция, за да бъде свикано Учредително събрание е необходимо да са гласували 15% от имащите право на глас.

Според данните на властите избирателната активност е била 41,53%. Това означава, че са гласували малко над 8 млн. души от 19,4 млн. регистрирани гласоподаватели.

Опозицията обаче оспорва данните. Според нея са гласували много под 15% от имащите право на глас – между 2 и 3 млн. души.

Според данни, получени от Ройтерс, на произведените в неделя избори във Венецуела към 17:30 ч. местно време са били гласували само 3,7 млн. души.

ЕС също заяви в понеделник, че изпитва сериозни съмнения към достоверността на изборните резултати във Венецуела, припомня АФП.

Днес върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че съюзът не признава избраното в неделя Учредително събрание и настоява то да не поема ефективно функциите си.