За пръв път цветнокожа азиатско-американска жена ще заеме втория най-висок пост в САЩ.

Живот като история от приказката за „американската мечта“ – избраната за вицепрезидент Камала Харис е нежното острие в Белия дом.

Снимка: EPA

Тя е дъщеря на учени имигранти от Индия и Ямайка, родена в Калифорния, израснала в хиндуистки и християнски традиции, отгледана от майка си, която ѝ предава стремежа към расова и полова равнопоставеност.

Завършила е политология и икономика в един от най-престижните университети – Хауърд, а после и право.

С интелект и остър език Харис чупи един след друг „стъклени тавани“.

Снимка: EPA

Става първата жена окръжен прокурор на Сан Франциско, а по-късно и първата цветнокожа жена главен прокурор на Калифорния. Превенция на домашното насилие и експлоатацията на деца, както и борбата за правата на еднополовите двойки са каузите, с които печели популярност.

Харис е едва втората цветнокожа жена, избрана за сенатор. През 2016 г. полага клетва пред вицепрезидента Джо Байдън.

В Конгреса прилага строгия си прокурорски стил при изслушванията на ключови кандидати и свидетели. Емблематично за кариерата ѝ е делото за руската намеса в президентските избори.

Остър критик на Доналд Тръмп, Харис участва в надпреварата за президентската номинация на демократите. Въпреки опасенията на някои членове на екипа на Байдън, че силната ѝ амбиция може да попречи, тя става идеалният партньор и помага значително за изборната победа. Победа, за която научава по време на ежедневната си сутрешна тренировка.

Противник на смъртното наказание и подкрепяща идеята за мащабна реформа в полицията и правосъдието, Харис вероятно ще има ключова роля в евентуална бъдеща промяна. С новото равенство между демократи и републиканци в Сената, неин ще е решаващият глас за взимане на законодателни решения.

Снимка: EPA

Екипът Байдън – Харис вече си спечели отличието на списание „Тайм“ за личност на годината.

С влизането им в Белия дом Съединените щати ще имат и първия в историята си „втори джентълмен“ – съпругът на Камала Харис, с когото тя сключва брак преди 7 години.

Дъг Емхоф е адвокат, който заявява, че работата му е да подкрепя съпругата си, а двете му деца я наричат с любов „Мамала“.

Много анализатори определят 56-годишната Харис като „новото лице на Америка“, а демократите вярват, че след четири години тя ще стане и първата жена президент.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!