Новоизбраният вицепрезидент на САЩ Камала Харис се ваксинира днес срещу COVID-19 на живо по телевизията в момент, когато бъдещото правителство на избрания за президент Джо Байдън иска да повиши доверието към ваксинацията, макар да предупреждава, че ще минат месеци преди ваксините да станат достъпни за всички, предаде Ройтерс.

Сенатор Харис, която е дъщеря на чернокож  ямаец и индийка, ще се превърне във втората знаменитост с малцинствен произход в САЩ, която си поставя ваксина срещу COVID-19, след като същото направи хирургът Джероум Адамс на 18 декември.

Избраният за президент демократ Джо Байдън, който встъпва в длъжност на 20 януари, заяви, че ще превърне борбата срещу коронавируса, заразил повече от 19 милиона и отнел живота на над 334 000 американци, в свой главен приоритет. Той си постави първата доза от ваксината също на живо по телевизията миналата седмица.

Харис бе ваксинира с ваксината срещу COVID-19 на "Модерна" от медицинска сестра с предпазна маска в медицински център в югоизточната част на столицата Вашингтон - район с преобладаващо чернокожо население.

"Почти нищо не усетих", каза смеейки се Харис, след като й бе поставена ваксината в лявата мишница.

"Искам да окуража всички да се ваксинират - това е относително безболезнено, безопасно е и наистина става въпрос за запазване на човешки живот. Вярвам на учените", допълни новоизбраният вицепрезидент.

Снимка: Reuters

Ваксината на "Модерна" е двукомпонентна и изисква поставяне на две дози за пълна защита от вируса, отбелязва Ройтерс.

Екипът на Байдън постави специален акцент върху важността да се насърчи разпределянето на ваксини и ваксинацията сред цветнокожите групи, представители на които са особено тежко засегнати от коронавируса, посочва Ройтерс.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!