Погребението на кралица Елизабет II ще бъде в Уестминстърското абатство в Лондон в понеделник. Това ще бъде едно от най-големите дипломатически събития на века.

Световни лидери, политици, общественици и европейски кралски особи, както и повече от 500 високопоставени лица от цял ​​свят, ще заминат за Лондон, за да отдадат последна почит на най-дълго управлявалия монарх на Великобритания, който почина на 96-годишна възраст.

Официалният списък с гости все още не е публикуван, но поканите вече са изпратени.

Президентът на САЩ Джо Байдън беше сред първите, които потвърдиха, че ще присъстват на събитието.

„Все още не знам какви са подробностите, но ще отида“, каза Байдън.

Държавният глава на Бразилия Жаир Болсонаро и президентът на Южна Корея Юн Сук-йол също са сред поканените. 

Новоизбраният министър-председател на Обединеното кралство Лиз Тръс също ще оплаче монарха следващата седмица.

Очаква се да присъстват лидери на повечето страни от Британската общност, като премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн и премиерът на Австралия Антъни Албанезе, които ще пътуват близо 24 часа, за да стигнат до Лондон. 

„Това е приоритет, заедно с генерал-губернатора ще изпълним задълженията си да представляваме Нова Зеландия и да предадем съболезнованията на цялата ни нация“, каза Ардърн. 

Японският император Нарухито и императрица Масако също ще пътуват до Лондон за погребението на кралицата. Това е необичаен ход, защото японски император досега е присъствал само на едно подобно събитие през 1993 г. на погребението на белгийския крал Бодуен. 

Членове на чуждестранни кралски семейства също ще бъдат сред гостите в понеделник. 

Испанският крал Фелипе VI и съпругата му кралица Летисия са сред европейските кралски особи, които ще присъстват.

Кралят и кралицата на Холандия, заедно с бившата кралица на страната Беатрикс, която абдикира през 2013 г., също ще си кажат последно сбогом с Елизабет II. 

Кралят на Йордания Абдула II също ще присъства на нейното погребение.

Не всички световни лидери обаче са поканени.

Сирия, Венецуела и Афганистан са три от страните, които не са получили покана за погребението. 

Представители на Северна Корея и Никарагуа са поканени "само на ниво посланици". 

Лидерите на Русия, Беларус и Мианмар също ще отсъстват.

Въпреки че руският президент Владимир Путин поздрави крал Чарлз III за възкачването на трона, то той няма да присъства на погребението. Причината е, че дипломатическите отношения между Обединеното кралство и Русия почти се сринаха след нахлуването на Русия в Украйна. 

Представители от Мианмар също не са поканени на церемонията, а причината е военния преврат, станал миналата година в страната.