Погребението на кралица Елизабет II ще наруши вековната традиция.

До този момент литургията в памет на починалия монарх се е провеждала в параклиса „Сейнт Джордж“ в Уиндзор – предпочитано място от повечето кралски особи. Сега обаче церемонията ще се проведе в Уестминстърското абатство. Промяната на мястото се налага заради очакваните огромни тълпи от хора.

Параклисът „Сейнт Джордж“ е обичайното място за повечето кралски церемонии, включително за погребението на принц Филип миналата година, както и за сватбата на херцогът и херцогинята на Съсекс принц Хари и Меган Маркъл.

Промяната на мястото се случва за първи път от погребението на Джордж VI през 1760 г.

Погребението на кралица Виктория
Снимка: Getty Images

Кой погребва кралските особи?

Не е толкова лесно да станеш погребален агент на британското кралско семейство. Доскоро тази дейност беше извършвана от деветият най-стар семеен бизнес в цяла Великобритания. Фирмата CPJ Field съществува от 1690 г. и за първи път организира погребението на херцога на Уелингтън през 1852 г.

По-късно същата фирма организира погребенията на крал Едуард VII и на кралица Виктория.

Погребението на Джордж VII
Снимка: Getty Images

Вече 300 години семейство Фийлд е в този бизнес и спазва деликатния баланс между вековните традиции и модерността. Погребението на кралица Виктория например „задава тон“ за промяна в провеждането на кралските погребения. Тя пожелава да бъде погребана като „дъщеря на войник“. Обичаите въведени по време на нейното погребение остават валидни и до днес.

Настоящите погребални агенти на кралското семейство са „Левъртгън и синове“. Те организират погребенията на принцеса Даяна, Кралицата Майка и принц Филип. Освен да организират самата погребална церемония и всичко свързано с нея, погребалните агенти на кралете и кралиците имат задължение да са подготвени за внезапната смърт на монарх или член на кралското семейство. Това включва държането на склад на кралския ковчег.

Снимка: Getty Images

Необичайни традиции – сега и през вековете

По време на кралското погребение Биг Бен ще започне да бие към 9 ч. сутринта. Ако се спази традицията, часовникът трябва да бие толкова пъти колкото години монархът е бил на трона. За Елизабет II – 70 пъти. Тази традиция е изпълнена за погребенията на Едуард VII, Джордж V и Джордж VI.

По същото време в лондонския Тауър ще бъдат почистени кралските бижута.

Погребението на Уинстън Чърчил
Снимка: Getty Images

Денят е обявен за празник включително и за банките, като Лондонската стокова борса ще затвори. Това ще доведе до кратък срив на британската икономика.

В миналото определено е имало случаи на необичайни моменти. Погребението на кралица Виктория е наложило нов стандарт за превозване на ковчега на монарха. Защо? Защото конете, които дърпали катафалката се подплашили и се отскубнали от впряга. Това наложило промяна в протокола и на последните кралски погребения кралската катафалка се тегли от членове на Кралския флот.

Погребението на Уинстън Чърчил
Снимка: Getty Images

За погребението на Елизабет II репетицията беше направена отново с коне.

Погребението на бащата на Елизабет – крал Джордж VII включвало най-много държавни глави до този момент. Въпреки това на най-важното място на процесията – точно зад катафалката се возел кралският фокс териер – Цезар.

Церемонии с пълни държавни почести във Великобритания са „резервирани“ предимно за кралското семейство и почти никой друг член на обществото няма право на такива. Правени са много малко изключения.

Бащата на теорията за еволюцията Чарлз Дарвин е бил почетен с огромно погребение в Уестминстърското абатство. Бившият премиер на Великобритания Уинстън Чърчил също е погребан с такава церемония след специално разрещение от Елизабет II и британския парламент.

Една от най-странните гледки обаче остава т.нар. „Бдение на принцовете“. По време на погребението на крал Джордж V неговите синове – крал Едуард VIII, херцогът на Йорк, Херцогът Глостър и херцогът на Кент застават заедно да пазят тленните останки на баща си. Бдението е повторено години по-късно при погребението на кралица Елизабет – Кралицата Майка, но с нейните внуци.