Австралиецът Джулиан Асандж е една от най-противоречивите личности на нашето съвремие.

Създателят на скандалния сайт „Уикилийкс” от малък проявява афинитет към компютърните технологии.

Когато е на 16 години, той се сдобива с модем и започва да работи в мрежите, предшестващи интернет. По-късно е арестуван по подозрения за кражба на 500 хил. долара от сметките на „Ситибанк”. Разследването обаче не потвърждава тези подозрения.

Асандж създава „Уикилийкс” през 2006 г. През следващите години, сайтът публикува над 10 милиона секретни документи и материали. Някои от тях предизвикаха мащабни международни скандали.

Сред тях беше публикуваното през 2010 г. видео, на което се вижда как американски военни стрелят от хеликоптер и убиват цивилни в Ирак.

„Уикилийкс” беше в центъра на най-голямото публикуване на военни документи в историята на САЩ. От тях стана ясно, че американските военни са знаели за тежките издевателства и изтезанията над задържани в иракските затвори, но са си затваряли очите.

В края на ноември 2010 беше публикувана и поверителна комуникация между американските дипломатически представителства и външното министерство във Вашингтон. В тях се съдържат редица обидни квалификации по адрес на чуждестранни политици. Само четири дни след публикуването на тези материали беше издадена европейската заповед за арест на Асандж.

И до днес неговата дейност е обект на ожесточени дебати. Според защитниците му, Асандж е герой, разкриващ неудобни истини, които светът трябва да знае. Други обаче смятат, че по този начин той застрашава живота на много дипломати, държавни служители, военни и шпиони.

Важна роля в разкритията на „Уикилийкс” изигра Брадли Манинг. Той е имал достъп до компютри с поверителна информация във връзка със своите задължения като анализатор от военното разузнаване на САЩ. Манинг предаде на Уикилийкс над 700 000 поверителни документа, свързани с войните в Ирак и Афганистан.

През 2013 г. той беше осъден на 35 години затвор, от които излежа седем, заедно с времето, прекарано в ареста, преди да бъде помилван от предишния президент на САЩ Барак Обама през 2017 г.

Междувременно Манинг беше започнал процедури по смяна на пола и малко след като беше освободен, официално стана жена на име Челси Манинг.