Британската полиция арестува основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж в посолството на Еквадор в Лондон, съобщи Ройтерс.

47-годишният Асандж бе арестуван, след като Еквадор взе решение повече да не му предоставя право на убежище, заяви президентът на Еквадор Ленин Морено.

Британската полиция е била поканена в сградата на посолството от еквадорския посланик в Лондон вследствие решението на еквадорското правителство да отнеме правото на убежище на Асандж.

Снимка: Reuters

Арестът на Асандж е извършен по силата на заповед, издадена през юни 2012 г. от лондонски съд. Асандж ще бъде изправен възможно най-скоро пред британското правосъдие, се посочва в съобщение на Скотланд ярд.

През 2012 г. създателят на "Уикилийкс", поиска убежище в еквадорското посолство в Лондон, за да избегне екстрадиция в Швеция по обвинения в престъпления от сексуален характер. Основните му опасения бяха, че Стокхолм може да го екстрадира в САЩ, където австралиецът е заплашен от до 35 години затвор или смъртно наказание за публикуването на секретните документи на Държавния департамент, включително за военни операции в Афганистан и Ирак и за условията на задържане в лагера в Гуантанамо. 

Джулиан Асандж създаде „Уикилийкс” през 2006 година. Идеята на сайта беше да публикува различни секретни материали. Четири години по-късно, „Уикилийкс” предизвика световна сензация, разпространявайки видео, на което се вижда как американски военни стрелят от хеликоптер и убиват цивилни в Ирак.

Снимка: EPA

Случаят разпали ожесточени дебати за дейността на „Уикилийкс”. Според защитниците на сайта, той разкрива неудобни истини, които светът трябва да знае. Други обаче смятат, че по този начин се застрашава животът на много дипломати, държавни служители, военни и шпиони.

Самият Асандж нееднократно е заявявал, че се страхува от евентуално негово екстрадиране в САЩ, където е обвинен в разгласяване на държавни тайни. За подобно престъпление той може да получи смъртна присъда.