Вчера британският атентатор Халид Масуд се вряза с джип сред тълпа от хора близо до британския парламент и отне живота на трима души. За съжаление обаче, това не е първият терористичен акт на Острова.

До момента най-кървавото нападение е от 7 юли 2005 г. в лондонското метро и в градски автобус. Тогава четирима атентатори камикадзета се взривяват в пиков час. Те убиват 52 граждани и раняват общо 700 след координирана атака. Група, свързана с „Ал Кайда”, поема отговорността за атаката. Само 15 дни по-късно четирима атентатори се опитват да повторят терористичната атака в три метровлакчета и един автобус. Взривните устройства не избухват заради грешка при производството им. Според разследващите двете серии от атентати са свързани.

През юни 2007 г. на летището в Глазгоу кола, пълна с газови бутилки, се врязва в сградата на основния терминал. За щастие, тогава не се стига до експлозия. Шофьорът е индиец и е тежко обгорен. Той умира месец след това. Вторият човек в колата – иракски лекар, е арестуван и осъден на доживотен затвор. В навечерието на това нападение две коли с бидони с бензин, газови бутилки и пирони са открити паркирани в сърцето на Лондон. Оказва се, че проблем в съединението на тези импровизирани взривни устройства е попречил на колите да се взривят.

През май 2013 г. в източната част на града двама лондончани от нигерийски произход блъскат с кола британски войник и го убиват с нож. Опитват се и да го обезглавят. Двамата са арестувани, а единият от тях твърди, че е искал да отмъсти за всички мюсюлмани, убити от британски военни.

Снимка: Reuters

След още три години – през 2016 г., при кървава атака в метрото британец, роден в Сомалия, ранява с нож двама души. Това се случва, след като британски самолети започват да нанасят удари по позиции на „Ислямска държава” в Сирия. Нападателят е осъден на доживотен затвор.

В началото на март Скотланд ярд обяви, че британските служби за сигурност за осуетили 13 терористични атентата от юни 2013 г. досега.

Вижте повече във видеото: