Ислямистът, който обезглави американския фоторепортер Джеймс Фоли, е водач на група джихадисти, която се нарича "Бийтълс", съобщи в. "Гардиън". Хладнокръвният убиец бил наричан Джон, което е препратка към името на единия член на ливърпулска четворка Джон Ленън. Предполага се, че британецът отговаря за пленените от джихадистите чужденци.

Британските терористи били обаче само трима, разказва пред вестника бивш пленик на "Ислямска държава". По думите му британският палач бил "умен, образован и изключително предан на радикалните течения на исляма".

Пленникът бил държан в Рака, северните райони на Сирия, където се предполага, че е главният щаб на джихадистите от т. н. халифат. Според "Гардиън" общо около 500 британци сa се били на страната на ислямистите в Ирак и Сирия.

В момента британските и американските власти опитват да установят самоличността на мъжа, екзекутирал Джеймс Фоли. Вестник „Дейли Телеграф” публикува снимки на някои от британците, които са пътували до Сирия и Ирак, и се смята, че са членове на „Ислямска държава”. Според специалисти британците в редиците на джихадистите са сред най-кръвожадните и безскрупулни убийци в региона.

Обезглавяването на Фоли от британски гражданин, какъвто се смята, че е убиецът, е знак, че воините от Великобритания вече са се издигнали в йерархията на „Ислямска държава”.

По-рано тази година британецът Вахид Маджид собственоръчно взриви бомба в Сирия. Експерти смятат, че т.нар. „Бийтълс” биха представлявали сериозна заплаха за Острова, ако решат да се върнах и да е борят за джихад.

Британската полиция разполага с имената на стотици екстремисти, за които се предполага, че се бият на страната на „Ислямска държава” и други бунтовнически групи. Някои от тях са декларирали във Фейсбук и Туитър принадлежността си към ислямистки организации.

Според „Дейли Телеграф” властите във Великобритания претърсват публикации в социалните мрежи, за да намерят някаква следа от убиеца на Джеймс Фоли. Сред британците, които помагат на джихадистите, има момчета и момичета на по 16 г., студент по медицина и бивш служител в магазин за дрехи.

Около половината от тези 500 души, които са пътували до Близкия изток откакто преди 3 г. започна гражданската война в Сирия, са се завърнали на Острова.

Екзекуцията на Джеймс Фоли е първа по рода си директна заплаха и конфронтация със Запада. Специалисти смятат, че британците джихадисти може да бъдат използвани като терористи в родните си места.

Ето профилите на някои британци, пътували до Близкия изток с цел въоръжаване:


Абу Абдула Британи

Абу Абдула Британи (вляво)


32-годишният Британи е един от 10-те британци от Портсмут, които са отишли в Сирия, за да се бият на страната на „Ислямска държава”. Той използва Туитър, за да публикува снимки от своето ежедневие като бунтовник. На една от тях се вижда автоматична пушка, висяща на кука в съблекалня, както и дулото на друго оръжие, което се подава от спортна чанта.

В един от статусите си Британи пише: „Децата тук имат сърца на лъвове. Когато хеликоптерите прехвърчат, те продължават да си играят по улиците и насочват към тях своите пушки играчки”.

 

Британи използва и платформата Ask.Fm, където дава съвети на британските джихадисти, които възнамеряват да напуснат Великобритания, за да се сражават. „Консултирал” е дори тийнейджър, който споделя, че никога преди не е пътувал сам и се притеснява от реакцията на родителите си. Британи уверява момчето, че когато пристигне, ще му бъде връчен автомат, боеприпаси, бронежилетка и граната.

Мохамед Хамидер Рахман


Както много други британци, 25-годишният Рахман вероятно е летял от „Гетуик” до Турция, а оттам – към Сирия. Той е бивш служител на известната верига магазини „Примарк”. Убит е през юли.

52-годишният му баща Абдул Ханан работи в индийски ресторант. Мъжът съобщил, че семейството получило съобщение от приятел на сина му, в което се казва, че Рахман е мъртъв. Преди смъртта си младият мъж казал на баща си, че иска да се принесе в жертва на Аллах.

Машудур Шудури


31-годишният Шудури пътува до Сирия заедно с Рахман и още четирима души през 2013 г. Връща се във Великобритания и става първият, уличен в терористична дейност в Сирия. По време на делото през май казва, че не възнамерявал да се сражава, а искал да премести семейството си в чужбина.

В социалните медии обаче споделя друго – шегува се, че той и приятелите му трябва да основат група, която да се казва „al-Britani Brigade Bangladeshi Bad Boys”. Присъдата му ще бъде произнесена през септември.

Ифтекар Яман


23-годишният Яман, родом от Портсмут, заминава за Сирия миналата година, за да се присъедини към „Ислямска държава”. В онлайн интервю за Би Би Си той казва, че е негов дълг да се сражава, защото мюсюлманите са подложени на клане. Неговите приятели Рахман и Шудури, както и друг мъж на име Абу Дуджана, също заминават за Сирия. Яман е убит през декември.

Салма и Захра Халан


16-годишните близначки от Манчестър бягат в Сирия през юли, за да станат „булки на джихада”. Двете са преминали изпити и са възнамерявали да станат лекари. По времето, когато заминават за Близкия изток, брат им вече се бие на страната на „Ислямска държава”.

Джафар, Амер и Абдула Дегай

16-годишният Джафар е може би най-младият британец, който заминава за Сирия. Той отива там заедно с 20-годишния си брат Амер миналата година. Най-големият брат Абдула се присъединява през януари 2013 г., но е убит по-рано тази година.

След смъртта му Джафар публикува негова снимка във Фейсбук с посланието „нека очите на страхливците никога не заспят”. Амер, който се сражава заедно с близкия до „Ал Кайда” фронт „Ал Нусра”, декларира в интернет, че изобщо не го интересува, че го смятат за терорист.

Насер и Асел Мутана


През юни 20-годишният студент по медицина от Кардиф Насер и 17-годишния му му брат Асел са били в Сирия. По-големият участва в първия пропаганден видеоклип на „Ислямска държава” на английски език. В клипа Насер казва, че се намира в Сирия, но боевете ще продължат и на територията на Ирак. Миналата седмица той публикува видео, показващо разрушения, нанесени на база на сирийската армия. „Ставам все по-добър с бомбите”, пише Насер.

Бащата на двете момчета е уведомен през ноември, че Насер, за когото той мислел, че е на семинар, всъщност е в Сирия. Брат му го последвал през февруари. Бащата твърди, че мозъците на синовете му са промити.

Реяд Кан

Раяд Кан (вляво)

20-годишният Кан е приятел на братята Мутана. Във видеоклип предупреждава САЩ, че има „фойерверки” за тях, ако продължат действията си в Ирак. Кан, който също е от Кардиф, преди мечтаел да стане първият британски премиер от азиатски произход, но сега се хвали в Туитър с ролята си в екзекуцията на затворници в Сирия. Това е повод да бъде преследван за военни престъпления, ако някога бъде хванат.

Айн Дейвис

Дейвис (вляво)

Роденият в Западен Лондон Дейвис бил наркодилър и член на банда, който се запалил по Исляма и станал по-радикален по време на престой в затвора. По-рано този месец жена му бе осъдена за финансиране на тероризма, след като успяла да убеди свой приятел да лети до Истанбул с 16,000 паунда в бельото си, предназначени за Дейвис, за когото се смята, че в Сирия.

Абдул Маджид


41-годишният Абдул е първият е първият британец в Сирия, на когото е поверен самоубийствен атентат. Той вкара зареден с експлозиви камион в затвора в Алепо през февруари. Смята се, че е отговорен за смъртта на десетки хора.

Най-малко 19 британци са загинали в боеве за „Ислямска държава”, отбелязва „Дейли Телеграф”. Британските власти са иззели 23 паспорта тази година и са извършили 69 ареста в опит да спрат притока на бойци, които пътуват до Ирак и Сирия. Премиерът Дейвид Камерън също предупреди за заплахата, която представляват онези около 250 британци, които са се завърнали от бойни полета в Близкия изток.


*По материали от британските медии.