Повече от 2200 души са гледали видеото на стрелбата край синагога в Хале, Германия в онлайн платформата „Туич” (Twitch). При атаката в сряда загинаха двама души. За нападението беше обвинен 27-годишния германец Щефан Балиет, който сам е заснел с камера как извършва престъплението от омраза.

Би Би Си пише, че петима души са гледали стрелбата на живо. През останалите 30 мин., в които видеото е било достъпно, зрителите са станали стотици.

Снимка: iStock

„Туич” е онлайн пространство, в което хората могат свободно да излъчват както на живо, така и на запис как играят различни видеоигри. В платформата всеки може да споделя и дава съвети на други играчи, като потребителите трупат последователи и абонаменти (за които получават пари).

Някои от най-известните геймъри имат милиони последователи, а самата платформа наброява над 100 млн. ползватели. От стрийминг компанията, собственост на гиганта „Амазон”, обясниха, че видеото се е разпространило между потребителите през различни платформи за съобщения.

Това е и целта на екстремистите – били те джихадисти, расисти или други представители на крайните идеологии. Деянията (и възможностите) им обикновено са с реално малък мащаб, но, предадени през „ехо стаята” на затворените групи от единомишленици, нападенията срещу „врага” придобиват голяма значимост.

Снимка: iStock

Бонус е и когато посланията на омраза стигат директно до потенциални „другари”, които все още не са се радикализирали. Видеата на живо са без филтъра на медии, закони и правила на платформите (поне докато не бъдат изтрити, а това няма как да се случва винаги в реално време) и така стават идеален инструмент за вербовка.

„Туич” категорично се обявява против всякакъв вид омраза и заявиха, че имат политика за нулева толерантност към насилствено съдържание. „Всяка форма на насилие се приема изключително сериозно. Работихме извънредно, за да премахнем съдържанието и ще закрием всички акаунти, които споделят този отблъскващ акт”, допълват от сайта.

Снимка: Twitch.tv - Screenshot

„Подкрепяме потребителите на „Туич”, чиито гледни точки са различни или нетрадиционни или пък ги представят по хумористичен или противоречив начин, но намерението им трябва да бъде ясно. Не толерираме поведение, което окуражава или оправдава агресия или тормоз по какъвто и да е било начин. Незнанието не е приемливо извинение за поведение, което води до агресия или тормоз”, пише в секцията „Агресивно поведение и тормоз”.

Акаунтът, излъчвал видеото на живо, е създаден преди два месеца и само веднъж преди атаката от сряда е опитвал да излъчва. „Туич” са споделили т.нар „хеш” на видеото със технологични компании, включително „Майкрософт” и „Фейсбук”. Хешът е дигиталният отпечатък на дадено видео. Той засича дали същото видео е било публикувано повторно на определена платформа.

„Ню Йорк Таймс” съобщава, че видеото от Хале е достигнало и до други кътчета на Интернет. Според американското издание това е един от първите подобни случаи в „Туич”, но не е първият със сериозни оплаквания от потребителите. Най-често недоволството идва от жени геймъри, които твърдят, че са били виртуално тормозени от непознати.

Тези деяния допълнително засилват вълната от обвинения в сексизъм, който според правозащитници се шири в гейминг културата.

Снимка: iStock

Видео на живо беше пуснато във „Фейсбук” и от нападателя от Крайстчърч, Нова Зеландия през март. Тогава 51 души бяха убити в джамия. Според информацията от около 200 души, гледали видеото, нито един не е докладвал модераторите на „Фейсбук”.

Жестоката атака предизвика вълна от критики срещу социалната мрежа и неспособността ѝ да се справи с разпространените копия на видеото.

Снимка: Getty Images

В отговор на атаката от Крайстчърч, през април австралийският парламент прокара законопроект, чрез който директори на социални мрежи могат да влязат в затвора, ако платформите им излъчват кадри на насилие.

От тогава „Фейсбук” разработва алгоритми, които да разпознават кадри със стрелба, така че да бъдат изтрити по-бързо. За технологията се надяват да използват видео от камерите на полицаи по време на учения.

Освен това компанията, собственост на Марк Зукърбърг, работи над системи с изкуствен интелект, за да засича сексуално съдържание или екстремистки материали. От март насам всички потребители, които търсят по ключови думи, обвързани с доминацията на бялата раса, биват пренасочвани към онлайн групата „Живот след омразата”. Тя цели да помогне на крайнодесните екстремисти.

Снимка: Getty Images

Технологични експерти разказват, че това е една от първите стъпки за превенция, но все още сме „далеч от разрешаване на проблема”.

Професор Хана Блок-Уеба от университета „Дрексъл” във Филаделфия не си обяснява защо стрелецът е избрал точно „Туич”. Според нея опитите на „Туитър” и „Фейсбук” да спрат подобно съдържание е обезкуражил потенциални извършители да използват тези платформи и вероятно така се правят опити на други по-слабо модерирани места.

Други експерти призовават технологичните гиганти да наливат все повече средства за справяне с подобни проблеми.

Снимка: Getty Images

„Туич” вече осъди анонимни онлайн тролове, които буквално „наводнили” сайта през май. Според „Блумбърг” те са разпространявали порнография, насилствено съдържание и филми и сериали, подлежащи на авторски права. Заради това платформата временно прекрати създаването и публикуването на материали от нови потребители.