Крайнодесни възгледи - това е основният мотив на стрелеца в германския град Хале, който вчера уби двама и рани няколко души.

Това става ясно от послание, което е написал седмица преди нападението, както и от видеото, което е предавал на живо в интернет по време на стрелбата.

Стрелецът е 27-годишният германски гражданин Щефан Балиет. Носил е каска с монтирана камера и е предавал на живо в интернет.

Видеото е било дълго около 30 минути. Според инфорамция на вестник „Билд”, преди да бъде изтрито, са го гледали около 2200 човека.

Според експерти извършителят вероятно е избрал неслучайно деня на големия еврейски празник за опрощаване на греховете Йом Кипур, защото е знаел, че тогава в синагогата ще има много хора.

Той стреля по вратата и се опитва да проникне неуспешно. След това стреля по улиците и се насочва към близка дюнерджийница.

По думи на очевидци в синагогата полицията е пристигнала след около 10 минути, а от еврейската общност в Германия смятат, че ако органите на реда са реагирали по-бързо, последвалата трагедия би могла да бъде предотвратена.

Снимка: EPA

Късно снощи канцлерът Ангела Меркел посети синагога в Берлин в знак на съпричастност към еврейската общност.

Късно вечерта с бдение беше почетена паметта на жертвите в Хале.