Имало е стрелба в германския град Хале в провинция Саксония-Анхалт, съобщава MDR.

Двама души са убити, съобщава местната полиция. Стреляно е близо до синагога, съобщава "Билд".

Нападението е извършено по време на Йом Кипур (Денят на изкуплението – голям еврейски празник). 

Органите на реда призовават жителите на Хале да останат по домовете си или в друго защитено място.

Две места са атакувани в Хале - синагогата и дюнерджийница. Нападателите са носили бронежилетки, каски и са били облечени в камуфлажни униформи.

По обяд неизвестен извършител хвърля граната в двора на еврейските гробища и започва да стреля с автомат пред близката синагога, в която е имало около 100 души. Съобщава се поне за две жертви.

Любителско видео запечатва един от стрелците. Свидетели описват мъж в камофлажна униформа, който се прецелва в дюнерджийница.

„Мъжът влезе в дюнерджийницата и веднага забелязах, че нещо не е наред. Носеше каска и оръжие. Изведнъж хвърли нещо, което приличаше на граната, но се удари във вратата.  Тогава той вдигна оръжието и започна да стреля по магазина. Клиентите - около 5-6 човека, и аз започнахме да се крием и да бягаме. Мъжът зад мен почина. Аз се скрих в тоалетната, където се заключих. После чух, че навън пак се стреляше и имаше викове”, разказва свидетелят Конрад Рьослер. 

Следва и друга престрелка в съседното градче Ландсбег, след която полицията съобщи за задържан.
По време на издирването специалните части откриват и ранен таксиметров шофьор. Предполага се, че автомобилът му е откраднат.

Все още не е ясно дали нападателите са един или повече. Има и задържан, но акцията на полицията все още не е приключила. 

Към момента няма данни за пострадали български граждани при стрелбата в град Хале в Германия, съобщават от МВнР. Посолството ни в Берлин е във връзка с германските власти и при необходимост е готово да окаже съдействие.