В един от най-популярните ресторанти на Ханой, Виетнам, онова което привлича клиентите е традиционен деликатес - чиния сочно кучешко. На ден се продават поне по ... седем порции, разказва кореспондент на АФП във виетнамската столица.

Кучешкото месо е част от виетнамската кухня от дълго време, но тази традиция е „заплашена” от нарастващото недоволство сред младите виетнамци. Все повече хора отглеждат кучета като домашни любимци и намират за варварство яденето на най-добрия приятел на човека.

Само чуждите кучета

Все пак има и собственици на кучета, които не могат да се разделят с любимия деликатес. Един от по-възрастните жители на Ханой казва, че има куче, което никога не би изял. За сметка на това не се интересува от съдбата на кучешкото в ресторантите, защото то е чуждо.

Младите обаче не са на това мнение. Те отглеждат различни породи в домовете си, разхождат ги и си играят тях.

Именно увеличаването на броя на домашните любимци обаче е увеличил и кражбите им. Често срещано е отвличането на кучета, които се продават на ресторантите в града за около шест долара килото. Полицията отказва да се занимава с тези кражби, защото цената е прекалено ниска.

Отмъщението на собствениците

Зачестяват и случаите, когато собственици на откраднати кучета търсят възмездие. Не са една и две бандите, които са част от „хранителния бизнес”. Преди време крадец на куче в Ханой бил пребит до смърт след като бил заловен от селяните да отмъква четириного.

Хотел и гробище за кучета

Снимка: АФП - Мемориал за кучета в Ханой

За да се чувстват в сигурност кучетата, когато стопаните им липсват, находчив виетнамец е създал хотел за кучета. А за онези, които искат да почитат паметта на любимото си животно след смъртта му има и специално гробище за любимците.

За кулинарите

За всички които се чудят как се готви кучешко виетнамските готвачи имат няколко идеи. Може да се сварят, изпържат или изпекат на барбекюто. Поднасят се със сос, ориз, спагети или пресни подправки.

Традицията за ядене на кучешко месо във Виетнам е свързана с лунния календарен цикъл и прогонването на лошия късмет.

За допълнителен ужас на природозащитниците приготвянето на кучешкото месо е свързана с пребиването на животното до смърт преди процедурата, за да бъде месото „по-крехко”.