Изтекли класифицирани документи разкриват условията, при които Русия може да използва тактически ядрени оръжия. С файловете са се запознали журналисти от „Файненшъл таймс“, които посочват, че изискванията всъщност никак не са много.

Плановете са съставени в периода 2008-2014 г. и наброяват общо 29 компютърни файла. В тях има сценарии за военни атаки, презентации за офицери в армията, както и принципи и условия за използването на тактически ядрени оръжия.

„За първи път виждаме подобни документи. Изискванията им използване за ядрени оръжия са ужасно ниски“, коментира Александър Габуев, директор на Център Карнеги, Русия, Евразия, в Берлин.

Според експертите документите съвпадат с настоящата военна доктрина на Кремъл. Дефанзивните планове на страната показват сериозно съмнение в посока Китай, макар през последните години Москва и Пекин да затоплят отношенията.

„Ако Китай нападне Русия“

Изглежда, че Кремъл сериозно се подготвя за сценарий, в който Пекин започва военна атака срещу страната. Според документите в източната част на страната се провеждат редица учения, свързани с китайска инвазия.

В едно от тях е описана хипотетична атака от Китай, на която може да се отговори с тактическо ядрено оръжие

„Заповедта идва от върховния главнокомандващ за използването на ядрено оръжие, ако Югът заплаши да изпрати вторична вълна военна сила“, пише в документите.

Снимка: Getty Images

Условията по принцип

В презентация за офицери от армията са разгледани по-широките критерии за потенциален ядрен удар, включително навлизането на вражески войски на руска територия. Като условие е описано също победа над руски части, охраняващи границата или неизбежна атака от вражеска армия, използваща конвенционални оръжия.

В презентацията условията са представени като комбинация от фактори, при които руските сили „неминуемо ще загубят и няма да се справят с вражеска агресия“, което се приема за „критична ситуация за охраната на Русия“.

Условията включват още унищожение на 20% от стратегическите подводници с балистични ракети на Русия, унищожение на 30% от ядрените подводници, три или повече крайцера, три летища или едновременна атака на командни центрове на руската армия.

Очаква се също руската армия да използва тактически ядрени оръжия за разнообразие от цели, като например „удържане на вражеска агресия, стопиране на вражеска агресия, попречване на превземане на руски територии“ и също „за по-висока ефективност на руския флот“.