Макар да няма точни бройки, западни наблюдатели смятат, че в момента наемниците от „Вагнер“, които се бият за Русия в Украйна наброяват десетки хиляди. Те бяха ключови за превземането на Бахмут.

Лидерът им Евгений Пригожин описва „Вагнер“ като „частна военна компания.

Снимка: Reuters

Кои са „Вагнер“ и за кого се бият?

„Групата Вагнер“ е създадена за първи път през 2014 г., когато подкрепи про-руските сепаратисти в Източна Украйна. По това време беше тайна организация, която оперираше предимно в Африка и Средния Изток и е наброявала около 5000 бойци. Повечето от тях са били ветерани от специалните сили на Русия.

Разрастването на „Вагнер“ в момента е съществено.

„Под тяхно командване в момента има около 50 000 бойци в Украйна. Те са ключов контингент там“, заявиха от британското Министерство на отбраната през януари.

През 2022 г. „Вагнер“ започнали масирана кампания за набиране на нови бойци, защото официалната армия на Русия имала сериозни проблеми с мобилизацията.

Около 80% от членовете на „Вагнер“ в Украйна са от затворите в Русия, твърди американският Съвет по сигурността.

Снимка: Reuters

Макар наемническите групи да са нелегални в Русия, „Вагнер“ официално се регистрира като компания през 2022 г. и отвори своя централа в Санкт Петербург. „В момента те активно наемат хора в руските градове. Имат и билборди, а руските медии ги наричат патриотична организация“, коментира д-р Самуел Рамани от кралските служби на Великобритания.

Какво прави „Вагнер“ в Украйна?

Групата е сериозно обвързана с превземането на Бахмут. От украинска страна се появиха данни, че наемниците влизат в битка с голяма численост, като много от тях загинали.

Първоначално военното министерство на Русия не коментира дали „Вагнер“ са обвързани с боевете в Украйна. Въпреки това по-късно похвали наемниците за ролята, която са изиграли в превземането на Бахмут.

Снимка: Reuters

Как се появи „Вагнер“?

Разследване на Би Би Си посочва като главен замесен офицерът от руската армия Дмитри Уткин. Той е ветеран от Чечня и се смята, че е бил първият командир на „Вагнер“. Според данните той е кръстил групировката на своята позивна.

Настоящият шеф е Евгений Пригожин – богат бизнесмен, познат с прякора „Готвача на Путин“, тъй като осигурява кетъринг в Кремъл.

Първата официална задача на „Вагнер“ била да помогнат на Русия да анексира Крим през 2014 г. В седмиците преди руската инвазия в Украйна се смята, че групировката е извършила няколко операции под „фалшив флаг“, за да даде повод на Кремъл да нахлуе в съседната държава.

Снимка: Reuters

Как „Вагнер“ се обърна срещу руското командване?

През последните месеци Пригожин многократно критикува руския министър на отбраната Сергей Шойгу, както и лидерът на украинската армия Валери Герасимов. Той ги обвинява в липса на компетентност и умишлена липса на снабдяване с провизии за „Вагнер“ бойците в Украйна.

Руският министър на отбраната заяви, че „всички доброволни формации в Украйна трябва да подпишат договори с държавата до края на юни“. В изявлението групировката не е спомената по име, но се смята, че това е опит на Кремъл да поеме юздите на групировката.

На свой ред Пригожин излезе с изявление, че „Вагнер“ ще бойкотират подписването на договори.

Снимка: Reuters

Къде другаде оперира „Вагнер“?

От 2015 г. насам групировката се намира в Сирия, където се бие редом с държавните сили на Русия. Знае се също, че има наемници на групата в Либия, които подкрепят генерал Калифа Хафтар.

В Централната Африканска Република „Вагнер“ охраняват диамантени мини, а в Судан – златни.

Правителството в Мали използва „Вагнер“ срещу местни ислямистки групировки.

Снимка: Reuters

Какви престъпления са извършили „Вагнер“?

През януари бивш командир на групировката поиска убежище в Норвегия. В разказите си пред местното командване той твърди, че станал свидетел на множество военни престъпления в Украйна.

Наемници от „Вагнер“ се твърди, че са измъчвали и убивали цивилни край в Киев през април 2022 г.

Според германското разузнаване именно тази групировка е отговорна за клането на цивилни в Буча през март 2022 г.

ООН и френското правителство обвиняват „Вагнер“, че са извършвали изнасилвания и грабежи на цивилни в Африка.

През 2020 г. Съединените щати обвиниха групировката, че са поставили противопехотни мини и други импровизирани бомбени устройства край либийската столица Триполи.