Световните лидери се събират на годишното Общо събрание на ООН в Ню Йорк. Основен фокус на срещата ще са предложенията за нови планове за борба с климатичните промени, съобщи БТА.

Изяви ще имат германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон, британският премиер Борис Джонсън, индийският премиер Нарендра Моди, китайският външен министър Ван И и други.

На Генералната асамблея ще присъства и българският президент Румен Радев.

Въпреки че срещата ще се състои в Ню Йорк, в списъка с ораторите се забелязва отсъствието на американския държавен глава Доналд Тръмп. Лидерите на страни с планове за откриване на нови въглищни електроцентрали като Япония и Южна Корея също няма да вземат участие.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обясни, че политиците и бизнес лидерите трябва да представят планове, а не да изнасят речи на събитието. Той ги призова да поемат ангажимент за отказване от изкопаемите горива и за мерки за забавяне на увеличаването на температурите в глобален мащаб.

Екоактивистката Грета Турнберг ще вземе участие в дискусия с други млади активисти.

Около 60 страни се очаква да поемат нови ангажименти, освен вече обещаните от тях мерки в Парижкото споразумение за климата от 2015 г.