Великобритания ще създаде фонд с 1 млрд. паунда за учените по света, за да създадат и тестват нови технологии, които ще помогнат на развитите страни да намалят вредните емисии, пише „Ройтерс”. 

Снимка: Getty Images

На Общото събрание на ООН в Ню Йорк, британския премиер Борис Джонсън ще призове за спешни глобални действия, насочени към климатичните промени и загубата на животински видове.

Освен това Джонсън ще обяви и друг фонд с 220 млн. паунда, който ще се фокусира върху запазването на застрашени видове животни.

„Фонд Айртон”, кръстен на физика Херта Айртон, ще предостави финансиране на британски и чуждестранни учени и инженери да развият технологии за чиста енергия.

Снимка: Getty Images

„Ако се справим добре, бъдещите поколения ще погледнат назад към климатичните промени като проблем, който сме решили чрез упорити глобални действия и силата на технологиите”, заяви Джонсън преди визитата си в САЩ.

Средствата ще се използват за намаляване на вредните емисии, основно тези на въглеродния диоксид, чрез иновации в соларната технология, големи батерии, които да заменят дизеловите генератори, редуциране на употребата на дърва, електрически автомобили, зелена енергия и други.

Освен това Обединеното кралство ще инвестира почти 40 млн. паунда за опазването на световните гори.