Вълна от протести срещу бездействието към промените в климата се проведоха в петък. Милиони хора изпратиха към лидерите, които ще се съберат на 23 септември на срещата на върха на ООН за борба с климатичните промени, посланието, че затоплящият се свят не може повече да чака действия.

Шествия, митинги и демонстрации бяха проведени от Канбера до Кабул и от Кейптаун до Ню Йорк. Германската полиция съобщи, че над 100 000 души са демонстрирали в Берлин, съобщават световните агенции.

Активисти в Сеул с фенерчета изпращаха с морзов код послания за спасяване на Земята. В Австралия пък са били най-големите протести от началото на войната в Ирак през 2003 г., като са се събрали 300 000 души в 110 града.

Шведската тийнейджърка екоактивистка Грета Тунберг заяви, че е силно обнадеждена от масовото участие в световния протест за климата, предаде ДПА.

Снимка: EPA

"Невероятно е какво постигнахме заедно, това е исторически ден", каза тя по видеовръзка от Ню Йорк на хиляди млади демонстранти в Стокхолм.

Хиляди ученици и възрастни се включиха в демонстрация пред британския парламент в Лондон. Британското правителство заяви, че се присъединява към посланието на протестиращите, но не одобрява отсъствието от училище.

Снимка: EPA

Десетки хиляди хора се включиха в шествието, което премина по улиците на Манхатън в Ню Йорк. Сред лозунгите, които издигнаха, бяха "Климатичните промени са реалност" и "Защитете Земята, не корпорациите". Хиляди демонстранти имаше и във Вашингтон, както и в Сан Франциско и Лос Анджелис.

Световните агенции съобщават за демонстрации в Германия, Великобритания, Франция, Чехия, Финландия, Швеция, Дания, Полша, Словакия, Босна, Сърбия, Черна гора, Хърватия, Афганистан, Хонконг, Филипините, Южна Корея, Тайланд, Индия, Кения, Южна Африка и САЩ, Мексико и Бразилия.

Снимка: EPA

Над 30 държавни и правителствени ръководители подписаха призив за повече действия в борбата с климатичните промени. Документът бе разпространен вчера от президента на Австрия Александър ван дер Белен преди срещата на върха, посветена на темата за глобалното затопляне. Сред подписалите го са президентът на Германия, френският президент, израелският президент, премиерът на Холандия и др.