От всички европейци, българите са най-малко заинтересовани от климатичните промени.
Според „Евробарометър” само 10% от хората у нас смятат, че те са най- сериозният проблем пред човечеството като цяло.

Снимка: btvnovinite.bg


Ние сме на последно място в класацията, която споделя това мнение. Малко повече, около 11%  от гражданите на Латвия, Гърция, Хърватия и Румъния са на това мнение.

Най-голяма загриженост сред европейците споделят хората в Швеция, Дания, Малта и Финландия.

Снимка: btvnovinite.bg


Летата в България са все по-дъждовни, потвърждават учените. Как се е променил пътят на средиземноморските циклони през последните години – това наблюдение сподели българският метеоролог Красимир Стоев на колегите си от света на международна конференция в Копенхаген, посветена на климата.

„В следствие на това, че все повече циклони приемат южни траектории на придвижване води до увеличаване на валежите в целия Балканския полуостров”, каза синоптикът. Това е част от отговора на въпроса, който всички си задават това лято – защо е толкова дъждовно?

Снимка: btvnovinite.bg


Освен циклоните, нашите метеоролози наблюдават и че намаляват случаите на фьон - топлият поривист вятър, който бързо топи снега през зимата.

Има три типа траектории на средиземноморските циклони. Когато през зимата циклоните минават най-често през Унгария, зимите у нас са меки и сравнително сухи, има условия за поява на фьон. Според изследването на синоптика Красимир Стоев все по-рядко средиземноморските циклони избират този път.

При преминаване на средиземноморски циклони предимно през България, зимата в Северна България е снежна, в Южна - дъждовна.

Силни снеговалежи има през зимите в които средиземноморските циклони преминават на юг от България.

Специално за bTV синоптикът съобщи, че скоро ще може да се правят по-надеждни прогнози за предстоящите зими. Започва ново изследване на връзката между пътя на средиземноморските циклони и Северноатлантическата осцилация (NAO). 

Синоптикът Анастасия Стойчева е разработила индекс за прогнозиране мъгла. Откритието може да бъде в помощ на метеоролози от цял свят, защото измервания на температурите на въздуха във височина правят и самолетите.

Снимка: btvnovinite.bg


На световната среща внимание привлече и високотехнологичното студио на bTV. Вижте презентацията на студиото тук:

Във фокуса на конференцията беше затоплянето на Арктика и последствията от това.

Смята се, че промяната може да доведе до зачестяване на екстремните явления и в нашите ширини.