Молекулярни биолози от Китай са открили антитяло, способно да се свързва с най-стабилния участък в структурата на S-протеина на коронавируса и да неутрализира всички негови варианти, включително „Омикрон“. Първите резултати от експериментите с тези молекули са разкрити в статия в научната библиотека „биоРксив“, съобщава „РИА Новости“.

Екипът от китайски изследователи от университета "Сун Ят-сен" в Гуанчжоу е идентифицирал уникалното антитяло в кръвна проба от преболедувал коронавируса китайски жител, на когото била взета проба в 8-ма Народна болница в града.

Пробата е взета при мащабно проучване, насочено към изследване на голям брой кръвни проби на жители на Китай, страдали от тежък COVID-19. Учените изолират от тях култури от В-клетки, произвеждащи антитела, и наблюдават кои вирусни частици могат да атакуват.

Антитялото, наречено 35В5,  е еднакво ефективно при неутрализирането на всички разпространени разновидности на SARS-CoV-2.

Първоначално лекарите изолират две молекули - 35B5 и 32C7, чиито дори малки концентрации активно неутрализират частиците на първата разновидност на SARS-CoV-2. Последвалите експерименти показват, че антитялото 35В5 е също толкова ефективно срещу вариантите „Бета“ и „Делта“  на коронавируса, докато силата на действието на втората молекула намалява драстично.

Учените са получили подобни резултати при експерименти с мишки, заразени с всички разпространени варианти на коронавируса. Антитялото 35В5 предпазва всички гризачи от смърт и тежки белодробни увреждания, докато ефективността на втората молекула значително намалява в борбата с новите варианти на SARS-CoV-2.

Универсалният характер на действието на антитяло 35В5 се дължи на факта, че тази молекула се свързва с частта от S-протеина на коронавируса, която почти не се променя при еволюцията на SARS-CoV-2. Структурата му е еднаква за всички разновидности на коронавируса, включително и за наскоро идентифицирания вариант „Омикрон“.

Според учените тази молекула може д се използва за създаване на универсални ваксини, способни да потискат всички съществуващи варианти на коронавируса, както и бъдещите разновидности на COVID-19, които могат да се появят през следващите месеци и години.