Ваксината срещу коронавирус на "Пфайзер/Бионтех" вероятно ще осигури силна защита срещу всякакво тежко протичане на COVID-19, причинено от новия вариант на вируса „Омикрон“, каза главният изпълнителен директор на германската компания "Бионтех" Угур Шахин пред Ройтерс.

През следващите две седмици ще бъдат извършени лабораторни тестове, за да бъде анализирана кръвта на хора, който са с поставени две или три дози от ваксината "Комирнати" на "Бионтех", за да се определи, дали антетелата в кръвта им неутрализират варианта на вируса „Омикрон“ и това ще даде отговор на въпроса, дали са необходими нови ваксини.

"Смятаме, че е вероятно тези хора да имат сериозна защита срещу тежко протичане на заболяването, предизвикано от варианта „Омикрон", каза съоснователят на "Бионтех" Шахин. Той уточни, че под тежко протичане на заболяването разбира случаи, изискващи настаняване в болница или в интензивно отделение.

Шахин заяви пред Ройтерс, че очаква лабораторните тестове да покажат известен спад в степента на защита, осигурявана от ваксината срещу леко и умерено протичане на COVID-19, причиняван от варианта „Омикрон“, но точните параметри на тази загуба на част от защитата е трудно да бъдат прогнозирани.

Компанията "Бионтех" в спешен порядък работи над усъвършенствана версия на своята ваксина, макар че още не е ясно дали тя ще бъде необходима, добави Шахин.

Той каза, че поставянето на трета бустерна доза ваксина вероятно ще осигури допълнителна степен на защита срещу „Омикрон“ и тежкото протичане на предизвикан от него COVID-19 в сравнение с имунния отговор на хората, които са преминали само основния курс на имунизация с две дози ваксина.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!