„След две седмици ще знаем дали ваксината ни пази от новия вариант, за който се съобщава в Южна Африка“, съобщиха от компанията „Бионтех“, разработила ваксината „Комирнати“ в партньорство с фармацевтичната „Пфайзер“.

От „Бионтех“ обявиха, че вече тестват ваксината си за новия вариант. Новата разновидност на коронавируса има 32 мутации в шиповидния си протеин – частта, която се закача за човешките клетки и разпространява вируса.

„Разбираме притесненията на експертите, поради което веднага започнахме проверка на новия вариант с име В.1.1.529. До две седмици ще имаме повече информация“, коментират от „Бионтех“.

Те допълват, че този вариант значително се различава от предишните наблюдавани варианти.

„Още преди месеци „Пфайзер“ и „Бионтех“ предприехме мерки да можем да адаптираме настоящата ни ваксина в рамките на 6 седмици за нови варианти и да доставим първите количества в рамките на 100 дни от производството“, допълват от компанията.

Данните от здравното министерство на Южна Африка сочат, че вариант В.1.1.529 е отговорен за около 75% от всички случаи, засечени в провинция Готенг, само две седмици след като е засечен за първи път. Това означава, че той се разпространява по-бързо от вариантите „Бета“ и „Делта“, на които им бяха нужни месеци, за да станат доминантни.