Идва ново поколение медицински сестри. Те обаче изглеждат различно от очакваното, защото имат дълги метални крайници, жици и са без лице. За бъдещите социални роботи разказва агенция Ройтерс.

Най-новият хуманоиден робот, проектиран от базираната в Шанхай компания Fourier Intelligence, е част от усилията на технологичната индустрия да се справи със застаряващото население. Съоснователят и главен изпълнителен директор Зен Кох вижда роботиката като неизбежност в борба с нарастващото търсене на медицински услуги, докато предлагането на болногледачи е недостатъчно.

„Мисля, че всички сме съгласни, че в светът е изправени пред бързо застаряващо население, особено в Сингапур, Китай и Япония. Населението застарява в цял свят. С напредване на възрастта тези хора се нуждаят от повече грижи. В същото време има липса на грижа за тях. Така че ние създаваме технологии, които да помогнат за предоставянето на повече услуги - лечение и съпътстващи грижи, за пенсионерите“, обяснява Зен Кох.

Въпреки че все още е във фаза на изследване и развитие, социалният робот трябва да стане част от ежедневието на самотните баби и дядовци до 2-3 години. Хуманоидът може да пренесе пациента от леглото му до инвалидната количка или да помага при вземането на предмети.

Националната здравна комисия на Китай очаква броят на хората на възраст 60 и повече години да нарасне от 280 млн. до повече от 400 млн. души през 2035 г. Според доклади на ООН световното население над 65 години се е увеличило с 10% през 2022 г. и ще нарасне с до 16% през 2050 г.