Кипър обяви планове за постепенно възобновяване от следващия месец на търговските полети с определени страни, които имат сравнително малък брой заразени с COVID-19. 

Транспортният министър на гръцката част на острова Янис Карусос заяви, че полетите ще бъдат възобновени на два етапа - от 9 юни и от 20 юни, с две групи страни, избрани от консултативен екип от медицински експерти. 

Снимка: БГНЕС / EPA

Първата група включва Гърция, Малта, България, Норвегия, Австрия, Финландия, Словения, Унгария, Израел, Дания, Германия, Словакия и Литва. Втората група се състои от Швейцария, Полша, Румъния, Хърватия, Естония и Чехия. 

От 9 юни пътниците, пристигащи и от двете групи страни, трябва да получат три дни преди заминаването си здравно удостоверение, че не са вирусоносители. От 20 юни пътниците от първата група страни вече няма да имат нужда от такъв документ, но от тези от втората група все още ще се изисква. 

Снимка: БГНЕС / EPA

Пътници, пристигащи от която и да е друга страна извън двете групи, ще трябва да се самоизолират за срок от 14 дни.

Хотелите, които бяха затворени при налагането на ограничителните мерки в края на март, ще отворят врати на 1 юни. 

Здравното министерство на Кипър вече издаде инструкции за плажовете, предаде БТА. Според съобщението минималното разстояние между чадърите трябва да бъде 4 метра, а между шезлонгите - 2 метра. 

Снимка: БГНЕС / EPA

Персоналът, който има контакт с плажуващите, трябва да бъде обучен и да разпознава симптомите на коронавируса.

Лицата, работещи на плажа, трябва да избягват близък контакт или докосване на посетителите и също така трябва да носят маска, закриваща носа и устата им. 

Персоналът е длъжен да дезинфекцира шезлонгите и столовете след всяка употреба. Забранява се продажбата на лотарийни билети и плажни игри.

Продавачите на храни и напитки трябва да спазват правилата, определени от здравното министерство за ресторантите, баровете и кафенетата. Минималното разстояние между клиентите, чакащи на опашка, трябва да е 2 метра.