Севернокорейският лидер Ким Чен-ун обсъди с южнокорейската делегация, която бе на посещение в Пхенян, възможностите за разведряване на Корейския полуостров, предаде АФП, като цитира севернокорейската агенция КЦТА.

„Ким Чен-ун прие на вечеря и разговаря с открито сърце с делегацията на Юга по проблемите, свързани с ефективно подобряване на отношенията между Севера и Юга и с поддържане на мира и стабилността на Корейския полуостров“, гласи съобщението на КЦТА.

Обсъдени бяха възможността за среща на високо равнище, начините за намаляване на силното военно напрежение на полуострова и продължаването на диалога, се казва още в съобщението, цитирано от ДПА.

Ким Чен-ун и южнокорейската делегация
Снимка: Reuters

Ким е казал на южнокорейските представители, че „твърдата му воля е бързо да се подобрят връзките“ между двете корейски държави и да се „напише нова история на национално обединение“, посочва КЦТА, цитирана от Ройтерс.

„След като изслуша специалния пратеник на Юга за намерението на президента (на Южна Корея) Мун Дже-ин за среща на високо равнище, Ким размени мнения и постигна задоволително споразумение“, гласи съобщението. Ройтерс посочва, че КЦТА не уточнява какво споразумение е постигнато.

Ким Чен-ун и Чун Ею-йо
Снимка: Reuters

10-членната южнокорейска делегация, оглавявана от директора на Службата за национална сигурност Чун Ею-йо, направи посещение в Северна Корея с надеждата да я насърчи да преговаря със САЩ, отбелязва Ройтерс.

Членовете на делегацията са най-високопоставените представители на южнокорейското правителство, които са се срещали с Ким чен-ун, откакто той пое властта от баща си Ким Чен-ир през 2011 г.

Използвани са материали на БТА