Киев алармира, че руските бомбардировки по инфраструктурата на атомните централи може да доведе до ядрена катастрофа. Заради ракетните нападения се наложи всичките атомни реактори временно да бъдат изключени от системата. Това не се е налагало от 40 години насам.

Заради системното унищожаване на енергийната инфраструктура на Украйна близо 10 милиона жители на страната са без ток. В големите градове тролейбусите не се движат.

Днес 70% от жителите на Киев са все още без електричество. Във видеообръщение президентът Володимир Зеленски призова Съвета за сигурност на ООН да предприеме действия за прекратяване на руските удари срещу жизненоважна инфраструктура.

„Не можем да бъдем заложници на един международен терорист. При температури под нулата и десетки милиони хора без ток, отопление и вода, това очевидно е престъпление против човечеството“, каза президентът Володимир Зеленски.  

Операциите в болниците се извършват благодарение на доставяните от Европа дизелови генератори. Липсата на ток обаче не отменя концертите в  столицата, където зрителите светят с телефоните си, нито пък пречи на уличните музиканти да поддържат духа на хората.