Групировката "Ислямска държава" в Ирак и Сирия би трябвало да понесе сериозни загуби до края на годината, увери в Давос държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"Мисля, че до края на 2016 г. целта ни - да нанесем сериозни загуби на ИД в Ирак и Сирия и да се опитаме да въздействаме върху Мосул и Ракка - ще бъде изпълнена. Мисля, че сме на прав път, ИД е изгубила 40 процента от територията си в Ирак и общо 20-30 процента от цялата си територия", заяви Кери.

Той потвърди, че на 2 февруари в Рим ще се срещнат 24 външни министри от страни от водената от САЩ коалиция за борба с ИД, за да обсъдят водената стратегия срещу джихадистката групировка. Кери каза, че ще се постарае да постигне по-голямо участие от някои от тези държави, без да ги назове поименно.

Джон Кери заяви, че първоначално няма да има преки мирни преговори между сирийския режим и опозицията на срещата в Женева, която по план започва от 25 януари, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Срещата под егидата на ООН ще е под формата на непреки преговори, в които представителите на правителството и опозицията ще са в отделни стаи и ще разговарят чрез посредник.

Според дипломати е възможно началото на преговорите в Женева да се забави с няколко дни. 

Кери заяви, че не очаква пратеникът на ООН за Сирия Стафан де Мистура да изпрати поканите преди неделя, отбелязва Ройтерс.

"В понеделник ще има някакви дискусии в Женева, но бих казал, че хората ще се съберат към вторник-сряда", каза Кери.