Старите и отдавна опровергани митове за т.нар. химически следи се превърнаха в основна част от теория на конспирацията, която невярно твърди, че правителството на САЩ е използвало несъществуваща технология за манипулиране на времето, за да предизвика опустошенията, причинени от ураганите „Хелън“ и „Милтън“.

Теорията на конспирацията се популяризира от онлайн инфлуенсъри, някои от които с милиони последователи, които имат дълъг опит в повтарянето на неверни твърдения за последните президентски избори, пише Си Ен Ен.

Ураганите, неоснователно твърдят някои от тези инфлуенсъри, са били умишлено насочени към общности, подкрепящи Тръмп - част от заговор за „кражба на изборите“ следващия месец.

С разпространението на мита за „Милтън“ и „Хелън“ интересът към „кемтрейлс“ също се увеличи в търсачката Гугъл и социалните медии.

Привържениците на теорията на конспирацията за химическите следи погрешно вярват, че кондензационните следи, оставяни от самолети в небето, са пълни с токсични химикали, разпространявани от правителството, за да се контролира времето или да се контролира съзнанието на хората.

В действителност учените твърдят, че следите се появяват, когато водните пари се кондензират и замръзват около изгорелите газове на самолетите.

Въпреки липсата на доказателства в нейна подкрепа, така наречената конспиративна теория за химическите следи се поддържа от десетилетия. Климатолозите и метеоролозите са твърде добре запознати с този мит и заради него понякога стават мишена на нападения и са обвинявани, че са част от „гнусен правителствен заговор“ - подобно на теориите за „Милтън“ и „Хелън“.

 

Силата на теорията на конспирацията се дължи отчасти на малка, но отдадена група псевдоучени, които са превърнали в своя житейска задача да популяризират и да се опитват да докажат истинността на мита.

Въпреки че влиянието им обикновено се ограничава до маргинални блогове и други онлайн източници, митът от време на време се появява и навлиза в мейнстрийма.

„Ще спрем това престъпление“, написа в Туитър заместникът на Доналд Тръмп и бивш кандидат за президент Робърт Ф. Кенеди-младши в отговор на видеоклип, популяризиращ мита през август.

През април законодателите в Тенеси приеха законопроект за забрана на изпускането на химикали във въздуха, който критиците определиха като „глупост“ и вдъхновен от мита.

Самоопределящите се като „експерти“, които отдавна разпространяват необосновани твърдения за манипулиране на времето, през последните дни намериха място в подкасти и онлайн предавания.

„Предупреждение за измяна: администрацията на Байдън и Харис е контролирала ураганите „Хелън“ и „Милтън“, използвайки метеорологични оръжия на Пентагона“, гласи заглавие в четвъртък сутринта в InfoWars, уебсайта, управляван от изпадналия в немилост теоретик на конспирацията Алекс Джоунс.

Част от популяризирането на теорията на конспирацията придоби ясно изразен антисемитски тон.

Стю Питърс, който има почти 700 000 последователи в X, твърди в онлайн шоуто си във вторник, че евреите са отговорни за несъществуваща технология, за която лъжливо твърдят, че управлява ураганите.

„Те притежават технологията за унищожаване на Съединените щати по много начини, за да разширят пипалата на октопода във всяка тъкан на нашето общество“, каза Питърс във видеоклип.

По-рано той популяризираше конспиративната теория, че бюлетините са били пренесени от Азия като част от заговор за кражба на изборите през 2020 г. от президента Тръмп. Тя представляваше част от мит, който метастазира и доведе до това, че група, наречена „Кибернинджи“, търсеше следи от бамбук в бюлетините по време на прословутия си фиктивен одит на изборите през 2020 г. в Аризона.

Републиканецът и отричащ изборите през 2020 г. Марджъри Тейлър Грийн беше широко осмивана за разпространението на конспиративната теория, че смъртоносните горски пожари в Калифорния през 2018 г. са били запалени от космически лазери, вероятно контролирани от инвестиционната банка „Ротшилд“.

През последната седмица Грийн неколкократно публикува твърдения, че правителството контролира времето - дори се опря на предишните си абсурдни твърдения за лазерите, споделяйки новинарски репортаж от 2013 г., в който физик обсъжда лабораторни експерименти, изследващи как лазерите могат да се използват в опит да се промени времето.

Важно е да се отбележи, че физикът обяснява многобройните ограничения на експеримента и как науката има да извърви дълъг път.

Пред Cи Ен Ен Катя Фридрих, професор по атмосферни и океански науки в Университета на Колорадо в Боулдър, предположи, че конспиративните теории, обвиняващи манипулирането на времето за разрушенията, причинени от ураганите „Хелън и „Милтън“, са начин да се отклони вниманието от реалните последици от изменението на климата.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK