Законотворците в американския щат „Тенеси“ приеха закон, който забранява разпръсването на химикали във въздуха. Познат е още с името „законът срещу кемтрейлс“, защото се смята, че е вдъхновен от популярната конспиративна теория, пише Би Би Си.

Законът забранява „целенасоченото изпускане, инжектиране и разпръсване“ на химикали във въздуха. В текста не се споменава изрично думата „кемтрейлс“, която според конспиратори описва отрова, разпръсвана от самолети.

Вместо конкретика, законът забранява „да се влияе на температурата, времето или интензитетът на светлината“.

Законът е по предложение на Републиканската партия и ако бъде подписан от губернатора на Тенеси Бил Лий ще влезе в сила още на 1 юли.

Историята на новия закон идва от публикуването на специален доклад за соларно геоинженерство от миналата година. В него се говори за потенциално постижима идея, която предвижда охлаждане на планетата ни с отразяване на слънчевата светлина обратно в Космоса.

Пред съда в Тенеси свидетелстваха няколко човека, като всички цитираха конспиративни теории в подкрепа на новия закон. Появиха се и спекулации за секретни геоинженерни програми на американското правителство.

Снимка: iStock

Геоинженерство, модификация на времето и „кемтрейлс“

Законът се фокусира върху т.нар. геоинженерство – много свободна категория, която побира в себе си предимно теоретични методи за влияние върху глобалните климатични промени. Прилагането му е подложено на дебат и между учените. Много от тях казват, че геоинженерството не е сигурно и не са предвидими крайните резултати.

Терминът има съществена разлика от т.нар. модицифициране на времето – посяване на облаци, например.

„Кемтрейлс“ пък е тотално отделен псевдо научен термин, който описва идеята, че правителства и корпорации по света пръскат с химикали от самолети, като целта е да убиват и контролират хората.

Любителите на конспиративните теории посочват белите черти в небето, които самолетите оставят след себе си, за доказателство. Най-честото обяснение на конспираторите е, че „кондензационните следи на самолетите просто изглежда различно“ без да има каквато и да е научна обосновка за това.

„Това е също толкова убедително колкото да кажем, че извънземни ходят между нас дегизирани като хора, защото хората се държат много странно“, пише доклад на Харвард по темата.

По време на изслушването за закона в Тенеси свидетели и законотворци цитираха ненаучни твърдения, а най-малко един от присъстващите изрази мнение, че Белият дом стои зад използването на „кемтрейлс“, но… не предостави доказателства за това.

Защита за Голямата стъпка

Спонсорът на закона Монти Фритс го определи като „продиктуван от здравия разум“. Макар няколко от колегите му да използваха думата „кемтрейлс“ по време на обсъждането, Фритс се концентрира върху посяването на облаци.

„Всичко, което отива нагоре, в някакъв момент пада надолу. Тези химикали, които умишлено инжектираме в атмосферата, влияят на здравето ни.

В хумористичен отговор на изказването демократът Джон Рей Клемънс предложи да бъде приет закон за защита на… Голямата стъпка.

„Този закон ще защити вси йетита и Голямата стъпка от конспирацията, която сега приемаме в този нов закон“, коментира Клемънс. Той призова законът да не да не се приема сериозно.

Това е първият подобен закон, който е приет на щатско ниво в Америка. В същото време щати като Пенсилвания, Роуд Айлънд, Кентъки, Минесота и Ню Хемпшир също има подобно законодателство.