Катрин Ръсел е един от хората, около които ФБР е затегнало „обръч” във връзка с разследването на бостънските експлозии. Американката е съпруга на един от атентаторите – по-големият брат Тамерлан Царнаев.

Засега 24-годишната жена запазва мълчание пред медиите, но адвокатът й Амато ДеЛука обещава скоро да излезе с писмено изявление от нейно име. Юристът все пак казва пред Си Ен Ен, че клиентката му е сломена от цялата трагедия около семейството на съпруга й и „постоянно плаче”.

Според ДеЛука Ръсел вече е разговаряла с властите, уверявайки ги, че никога не е имала повод да подозира за намеренията на съпруга й и съответно не знае нищо за двете експлозии, които избухнаха по време на Бостънския маратон преди повече от седмица.

Тамерлан Царнаев и Катрин Ръсел сключват брак на 21 юни 2010 година, показват данни на общината в Кеймбридж, където двойката е живяла. Едва 11 месеца по-рано младият мъж е бил арестуван за „домашно насилие над приятелката си”, като от полицейските документи не става ясно дали по това време това е била Ръсел.

Полицаят, занимал се със случая, обаче пише в репорта си, че пищяща жена е сигнализирала за упражнявано насилие на телефон 911. Пред пристигналия на място екип Тамерлан Царнаев признал, че многократно е удрял момичето.

Снимка: news.com.au

Приятели на Катрин Ръсел смятат, че именно тя е била жертва на насилие от страна на приятеля й, станал по-късно неин съпруг. Пред Националното радио (NPR) Лаура Съливън, съквартирантка на Катрин, разказва как приятелката й се отдръпнала от всичките си познати и тотално се променила след запознанството си с Царнаев.

„Нашите приятели го описваха като контролиращ и манипулативен тип. Освен това той беше много избухлив и агресивен. Често я наричаше (Катрин – бел ред.) с обидни епитети, дори и проститутка. Това пък често прерастваше в скандали и те дори хвърляха мебели или други предмети по себе си”, споделя Съливън.

По думите й Катрин напуснала училище по време на последната си година, след като забременяла. След това приела исляма и станала изключително усърдна в съблюдаването на религиозния канон.

Заради непрестанните скандали със съпруга й обаче двамата се разделили и живеели отделно – Катрин заминала при родителите си в Роуд Айлънд. Дъщеря й останала при баща си.

Сега от ФБР се надяват, че младата жена ще успее да „хвърли светлина” в тъмното минало на покойния си съпруг. Един от основните въпроси е какво е правел той докато е бил няколко месеца в Дагестан миналата година.

  • Джохар Царнаев признава, че завижда на мъртвия си брат в кърваво писмо
  • Видеоклип показва Джохар и Тамерлан Царнаеви по време на атентата в Бостън
  • Започна процесът срещу атентатора от Бостън Джохар Царнаев
  • Френски медии бяха критикувани заради отразяването на атентатите
  • Джохар Царнаев иска спиране на процеса заради терора във Франция
  • Германски министър защити мюсюлманите след атентата в Париж
  • Джохар Царнаев показа малко емоции пред потенциалните съдебни заседатели
  • Избират заседатели за делото срещу Джохар Царнаев
  • 36 000 атлети бягаха на маратона в Бостън
  • 36 000 души взеха участие в маратона в Бостън