Повече от 20 години учените знаят, че във вътрешността на Земята има гигантски петна с необичаен състав и неизвестен произход. Тези структури са толкова масивни, че ако ги поставите върху повърхността на Земята, те ще образуват слой с дебелина от 100 км около цялата планета.

Под Африка и под Тихия океан

През 80-те години на миналия век геофизиците откриват петната близо до центъра на Земята – едното е под континента Африка, а другото под Тихия океан, посочва списание Nature.

Откъде са дошли тези странни петна, е въпрос, който ангажира съзнанието на учените през годините.

Сблъсък със Земята преди милиарди години

Ново проучване предполага, че те са останки от малка древна планета, която се е сблъскала със Земята преди 4,6 милиарда години - малко след формирането на нашата Слънчева система. От отломките на този удар е била създадена и Луната, посочват на сайта на държавния университет в Аризона.

Зад изводите стоят британски учени и екип от Центъра за изследване на Земята и Космоса към учебното заведение.

Артистични изображения на сблъсъка. Снимки: Arizona State University

С размерите на Марс

Никакви следи от малката планета, наречена Тея, която се предполага, че е била с размерите на Марс, обаче не са откривани в астероидния пояс в Слънчева система. Според проучване по-голямата част от Тея е била погълната от младата Земя, образувайки наблюдаваните петна, докато остатъчните отломки от удара са се обединили в Луната.

На границата между ядрото и мантията

„Това е първото проучване, което доказва, че отделни парчета от Тея все още се намират в Земята - на границата между ядрото и мантията”, посочва професор Стивън Деш.

Учените за първи път откривали петната чрез измерване на сеизмичните вълни, преминаващи през Земята. Сеизмичните вълни се движат с различни скорости през различни материали и през 80-те години на миналия век се появяват първите данни за различни вибрации дълбоко в структурата на Земята.

Високо съдържание на желязо

Установено е, че те имат необичайно високо съдържание на желязо, а по-голямата им плътност и по-висока температура забавят преминаването на сеизмичните вълни. Луната в своята структура също е относително богата на желязо.

Извънземно в Земята

„Масивните петна в Земята - дълбоко под краката ни, са извънземни. Земята не само има „петна“, Земята има извънземни петна!“, коментират учените. Всяко петно ​​е два пъти по-голямо от Луната.

По време на сблъсъка Земята е изглеждала съвсем различно - като каменна, нажежена топка.

„Изследванията на вътрешността на Земята ни показват два региона с размер на континент, в които сеизмичните вълни се разпространяват необичайно бавно. Досега нямаше научно обяснение за това. Сега сме категорични - това трябва да са парчета от Тея”, коментират учените от Университета в Аризона.

Артистични изображения на сблъсъка. Снимки: Arizona State University

За своето изследване изследователите са използвали обширни компютърни симулации, за да обяснят аномалиите дълбоко в мантията на Земята.

Като реликва

Независими учени смятат, че изводите на екипа са логични.

„Това е напълно логично и не е изненадващо. В миналото подобни сблъсъци между планети често се случвали в Космоса. Напълно възможно е подобно взаимодействие да остави материал от друго небесно тяло като реликва”, коментира пред германското издание „Билд“ проф. Дорис Бройер, ръководител на отдела по планетарна физика в Института за планетарни изследвания към Германския аерокосмически център.

Защо материалът на Тея се е е образувал в двете отделни петна, вместо да се смеси с останалата част от формиращата се планета? Симулациите на изследователите показват, че голяма част от образувалата се енергия при удара на Тея, е останала в горната част на мантията Земята. Така долната мантия е била по-хладна и петната от Тея не са могли да се слеят с нея.

„Ако успеем да изследваме частите на Тея от най-дълбоката мантия на Земята, бихме могли да разберем по-добре състава на младата Слънчева система, вместо да се обръщаме към наблюдаваните днес метеорити, които дават объркани сигнали”, посочват учените.