Катедралата „Нотр Дам“ ще бъде възстановена до 5 години. Това обеща френският президент след опустошителния пожар снощи, който обезобрази един от най-внушителните архитектурни символи на Франция.

„Ще възстановим „Нотр Дам” още по-красива и искам това да стане за 5 години, можем да го направим“, заяви Макрон.

„От нас зависи да превърнем това бедствие във възможност да се обединим, да погледнем дълбоко в себе си – какви бяхме вчера и какви трябва да бъдем, да станем по-добри, отколкото сме".

Франция предпочита да вярва. Затова и всички коментари във Франция започват и завършват с "ще възстановим катедралата". Дотогава обаче всички ще трябва да се съобразят с реалностите – а за момента, за две части от конструкцията все още има риск да се струтят. Едната от тях може да повлече цял блок, който се намира между двете кули от лицевата страна на катедралата. Следващите 48 часа ще са решаващи за укрепването на конструкцията.

Снимка: Reuters

Пожарът избухна снощи в горната част на храма, която е в ремонт. Там са работили 15 строители, които вече са разпитани.

„Нищо не подсказва, че има различна причина за пожара от инцидент. Въпреки това сме мобилизирали 50 следователи, за да разкрием цялата истина”, заяви вътрешният министър Кристоф Кастанер.

С  професионалната реакция на пожарникарите оцеляват олтарът, част от витражите, най-старият орган и още много реликви и елементи от интериора.

„Пожарът е напълно потушен, но сградата е под наблюдение. Трябва да се уверим, че е безопасна. Като цяло структурата се държи, но откриваме слабости в някои арки и корнизи по северната фасада”, обясни зам.-министърът на вътрешните работи Лоран Нунес.

"Това, което видяхме тази нощ в Париж – това е нашата способност да се мобилизираме, да се обединим, за да победим. В хода на историята сме строили градове, пристанища, църкви, много от тях са били разрушени от войни, революции, човешки грешки и всеки път сме ги издигали отново. Пожарът в „Нотр Дам” ни напомня, че нашата история няма да спре никога и винаги ще ни поставя изпитания за преодоляване", заяви още Макрон.

Днес не е моментът за политика, каза той.

"Да си спомним по-скоро за тези последни часове, вчера вечерта, тази сутрин. Всеки даде всичко от себе си – пожарникарите се бориха с огъня с риск за живота си, с героизъм.

Снимка: Reuters

Полицаите бяха там, както всеки път, парижани излязоха от комфорта си, французите трепериха шокирани, чужденци плачеха, журналистите пишеха, фотографите показваха на света ужасяващите снимки, и богатите и бедните дариха пари, и в крайна сметка всеки даде всичко, на което беше способен, всеки беше на мястото си, всеки изпълняваше задачите си.

След времето на изпитанията, идва времето за размисъл, а след това – за действие. Споделям вашата болка, но и вашата надежда. Ще възстановим „Нотр Дам” още по-красива и искам това да стане за 5 години, ние го можем", допълни президентът.

  • Французите искат "Нотр Дам" да бъде реставрирана в автентичен вид
  • Експерти призоваха да не се бърза с възстановяването на "Нотр Дам"
  • Покриват с брезент катедралата "Нотр Дам"
  • Огненото бедствие в „Нотр Дам” се оказа златна мина за търговците
  • МОК дарява 500 хил. евро за възстановяването на "Нотр Дам"
  • Париж забрани протести на „жълтите жилетки” в района на „Нотр Дам”
  • Задържаха мъж, опитал да запали катедрала в Ню Йорк
  • Наследник на Кольо Фичето за връзката му с "Нотр Дам": Легенда е, а не действителност
  • Франция почита пожарникарите, спасили "Нотр Дам" от рухване
  • Патриарх Неофит: Пожарът в Нотр Дам е удар върху световното културно наследство